Nicu Popescu: Nu suntem vizați direct, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu

  • 07 Martie 2022 12:41
Nicu Popescu: Nu suntem vizați direct, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu

„Nu ne simțim în siguranță. Situația este dramatică pentru țara noastră, pentru întreaga regiune, pentru întreaga Europă. Nu știu dacă astăzi vreun cetățean european se simte în siguranță pe continentul nostru, în condițiile în care unul dintre cele mai mari state europene a fost agresat absolut nemotivat. Și în acest context este absolut evident că nici Republica Moldova nu se simte în siguranță. În același timp, reieșim din faptul că la această etapă Republica Moldova nu este vizată de ostilități, dar evident, avem obligația totală, absolută, în calitate de reprezentanți ai poporului, să pregătim țara noastră pentru absolut orice scenariu. Și, evident, aceste scenarii pot deveni destul de periculoase. Situația deja este, după cum știți, dramatică”. Declarația a fost făcută de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3 din București, transmite IPN. „Nu putem specula, nu putem face predicții, dar, în același timp, suntem obligați să fim gata pentru absolut orice eventualitate”, a precizat Nicu Popescu.

Regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova demult are solicitări de recunoaștere a independenței sale. „Aceste solicitări au fost reiterate. Evident acest lucru este inacceptabil pentru noi. Ne îngrijorează. Guvernul trebuie să se pregătească pentru absolut orice scenarii. În același timp, la această etapă noi nu vedem activități de ordin militar în regiunea transnistreană care ar trebui să ne pună în gardă astăzi. Suntem în alertă, suntem preocupați, dar astăzi noi nu vedem semnale de ordin militar care ar proveni din această regiune”, a menționat Nicu Popescu.

Despre demersul de aderare la Uniunea Europeană vicepremierul a precizat că România este „ancora” Republicii Moldova. „Noi din prima zi a acestei guvernări, dar și din prima zi de mandat al doamnei președinte (Maia Sandu, n.r.) întotdeauna am reieșit din faptul că România este cel mai important partener pentru Republica Moldova, nu doar în plan diplomatic, dar și în planul transformării țării noastre, a modernizării, a europenizării Republicii Moldova, asigurării păcii și stabilității”, a specificat Nicu Popescu.

Republica Moldova a simțit sprijinul și solidaritatea României și a cetățenilor României din prima zi de mandat al noii guvernări. „Pentru noi, evident, România este ancora noastră în Europa, este ancora noastră lingvistică, istorică, identitară în spațiul european și, din primele zile de mandat, evident, inclusiv înainte de acest război, am făcut totul pentru a atașa Republica Moldova de spațiul European împreună și alături de România. Nu doar în plan identitar sau politic, dar și în plan de dezvoltare a infrastructurilor și conexiuni economice, practice, astfel încât pe tot spectrul de domenii, de funcționare a statului, Republica Moldova să fie cât mai atașată și legată de spațiul european și, evident, de România”, a specificat Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău