Nicu Popescu: La București au fost semnate documente ce vin să întărească comunitatea noastră de limbă, istorie și cultură

  • 24 Noiembrie 2021 18:04
Nicu Popescu: La București au fost semnate documente ce vin să întărească comunitatea noastră de limbă, istorie și cultură

Avem aceeași cultură, istorie și limbă, de aceea avem nevoie de mai multe proiecte comune pentru a apropia integrarea la România și spațiul european, a declarat astăzi vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, la conferința de presă de după ședința Guvernului, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului, Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare, semnată ieri la București, constituie un document ce va asigura susținerea necondiționată a procesului de reforme democratice și a integrării europene a țării noastre, venind să întărească prin acțiuni și rezultate concrete comunitatea noastră de limbă, istorie și cultură, transmite sursa citată.

„Republica Moldova și România vor lucra împreună pentru accelerarea realizării celor convenite în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a țării noastre, angajamentul ferm asumat de către România fiind unul întru sprijinirea parcursului european al țării noastre. Am mai discutat și negocierea unui nou Acord privind asistența nerambursabilă pentru Republica Moldova care să înlocuiască și să preia funcțiile Acordului bilateral semnat în 2010”, a relevat Popescu.

Conform oficialului, noul acord va oferi posibilitate cetățenilor noștri să beneficieze de diverse proiecte de dezvoltare, inclusiv în domenii precum infrastructură, sănătate, educație și cultură. "De asemenea, am convenit asupra organizării următoarei ședințe comune de Guvern și a Comisiilor bilaterale de profil, fapt ce va impulsiona și mai mult cooperarea și consolidarea suplimentară a dialogului bilateral”, a precizat șeful diplomației de la Chișinău.

La rândul său, Anatolie Topală, ministru al Educației și Cercetării, s-a referit la Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice între Guvernul Republicii Moldova și cel al României, care, de asemenea, a fost semnat ieri, la București.

„Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice. Totodată, Acordul va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, precum și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova”, a menționat Anatolie Topală.

Conform ministrului de resort, Acordul stabilește și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna (iunie 1999). Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deținătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învățământul superior din România. 

Documentele menționate au fost semnate ieri, 23 noiembrie, în cadrul vizitei oficiale în România a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
6
Wed
6
Arhivă Radio Chișinău