Nicu Popescu: Indiferent de preferințele unora, R.Moldova trăiește într-un context economic, geografic și politic foarte clar

  • 14 Iulie 2019 16:59
Nicu Popescu: Indiferent de preferințele unora, R.Moldova trăiește într-un context economic, geografic și politic foarte clar

Societatea moldovenească pare divizată în materie de politică externă, deoarece unii dintre concetățenii noștri ar prefera o apropiere de Federația Rusă, iar alții își doresc integrare europeană. Cea ce, însă, îi unește pe toți, este dorința de a avea relații bune, stabile, în beneficiul Republicii Moldova, cu toți partenerii externi, a declarat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu într-un interviu pentru Digi24.  

Un lucru care unește această coaliție și această nouă guvernare, este această dorință, pe de o parte de a continua apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, pe de altă parte, de a normaliza relațiile cu Federația Rusă, inclusiv pentru a debloca relația economică cu Federația Rusă, care timp de mai mulți ani s-a aflat într-o situație mai dificilă”, afirmă șeful diplomației moldovene.

Nicu Popescu a invocat, totodată, datele statistice privind relațiile comercial-economice care arată că peste 2/3 din exporturile moldovenești se îndreaptă spre țările membre ale UE, România fiind principalul partener comercial al Rep. Moldova.

Acum, indiferent de preferințele unora sau altora partide politice de la Chișinău, Republica Moldova trăiește într-un context economic, geografic și politic foarte clar. Dacă ne uităm la statistica comercială a Republicii Moldova, statistica de comerț extern, vom vedea că 68% din exporturile Republicii Moldova se îndreaptă spre Uniunea Europeană, iar România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Or, cu o astfel de statistică, cu astfel de dependențe comerciale, orice partid politic, orice guvern, orice jucător politic responsabil de la Chișinău nu poate să se dea în lături de la cooperarea cu Uniunea Europeană, de la mișcarea spre ancorarea mai fermă a Republicii Moldova în spațiul european. Și în acest sens, funcția mea de ministru de externe nu este chiar atât de dificilă” , a spus ministrul Nicu Popescu.

Șeful diplomației moldovene a mai declarat că acum, interesul R. Moldova este să își continue drumul de integrare europeană, să implementeze Acordul de asociere cu UE și aici există un angajament ferm din partea părților constituente ale coaliției de guvernare de la Chișinău.

”În același timp, în relațiile cu Federația Rusă, dar și cu Ucraina ne dorim o deblocare a relațiilor politice, acces pe piețele Federației Ruse, pentru că este un lucru foarte important pentru concetățenii noștri, în special pentru producătorii agricoli, pentru care posibilitatea de a exporta, nu doar spre UE, dar și în Rusia, și în Belarus, și-n Ucraina”, a mai afirmat Nicu Popescu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău