Nicu Popescu: Fortificarea relațiilor în domeniul apărării este un obiectiv cheie
-
04 Octombrie 2022 11:31
Fortificarea relațiilor cu organizațiile și statele partenere care sprijină independența, libertatea și democrația, dar și integritatea teritorială a Republicii Moldova este un obiectiv-cheie, implicit în domeniul securității și apărării. Declarația a fost făcută de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la o conferință de presă comună cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty, aflat în vizită la Chișinău, transmite IPN.
„Trăim într-o regiune mult mai periculoasă decât ne puteam imagina acum un an. Și pentru țara noastră, pentru cetățenii noștri, este important să fie și să se simtă protejați. Pentru aceasta avem nevoie de capacități moderne de apărare a securității statului nostru”, a răspuns Nicu Popescu, întrebat dacă autoritățile de la Chișinău intenționează să depună un demers de consolidare a relațiilor cu NATO, urmând exemplul din luna martie, când Republica Moldova a depus cerere de aderare la UE la câteva zile după ce a făcut-o Ucraina.
Vicepremierul a precizat că situația ne determină să modernizăm capacitățile de apărare conform celor mai înalte standarde internaționale. „Și acest lucru presupune fortificarea parteneriatelor noastre externe inclusiv în domeniul securității și apărării cu state partenere care sprijină independența Republicii Moldova, libertatea Republicii Moldova, democrația Republicii Moldova. State care sprijină respectul pentru dreptul internațional și pentru integritatea teritorială a țării noastre. Acest lucru presupune fortificarea parteneriatelor cu Marea Britanie, dar și cu alte state și organizații”, a menționat șeful diplomației moldovenești.
Despre NATO, Nicu Popescu a remarcat parteneriatul în baza Planului Individual de Acțiuni inițiat în 2016. „Și da, această fortificare a relațiilor este un obiectiv cheie pentru țara noastră”, a subliniat Nicu Popescu, spunând că „aceste parteneriate vor continua și se vor intensifica”. Vicepremierul a ținut să reasigure că toate acțiunile vor fi transparente și autoritățile vor explica în detaliu ce înseamnă fortificarea acestor parteneriate.
Ucraina a depus pe 30 septembrie cerere de aderare la Alianța Nord-Atlantică. Demersul a fost semnat de președintele Volodimir Zelensky după Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.