Nicu Popescu: Evoluția securității din regiune este imprevizibilă, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina

  • 13 August 2022 13:20
Nicu Popescu: Evoluția securității din regiune este imprevizibilă, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina

Evoluția situației de securitate din regiune este imprevizibilă, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina, a declarat Nicu Popescu ministrul de Externe de la Chișinău. Într-un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, oficialul a menționat, însă, ca studiile făcute până acum arată că Republica Moldova nu este, deocamdată, în pericol.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Evident, Republica Moldova este foarte afectată, și securitar, și economic, și în multe alte domenii, energetic, și această preocupare planează asupra noastră. Ca guvern, instituțiile statului se pregătesc pentru tot felul de scenarii. În același timp, noi nu vedem careva riscuri iminente care să fi apărut în ultimele săptămâni și luni, care ar schimba acest calcul. Rămânem foarte alerți.

Ne pregătim de orice evoluții. Vedem că și războiul din ucraina continuă, linia frontului evoluează. Este această tragedie, ne afectează. Nicio persoană nu poate oferi răspunsuri despre cum va evolua situația pe viitor. Relația Republicii Moldova cu Federația Rusă este foarte afectată negativ de acest război. Noi am condamnat foarte ferm agresiunea Federației Ruse contra Ucrainei. Evident, acest lucru și acest război a complicat foarte mult aceste relații bilaterale care erau complicate și până la acest război.”

VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Care sunt previziunile Ministerului de Externe de la Chișinău privind perioada de aderare la Uniunea Europeană?"

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Este absolut clar că avem foarte mult de lucru, în Republica Moldova. Absolut fiecare instituție de stat, societatea, trebuie să se includă în acest proces de integrare europeană. Aici nu vorbim de previziuni sau acțiuni a MAEIE. MAEIE poate convinge Uniunea Europeană. Dar gradul de pregătire a țării noastre depinde de absolut fiecare dintre noi: de modul cum ne comportăm, respectăm regulile, menținem integritatea instituțiilor noastre publice. Sunt zeci și sute de măsuri care trebuie implementate. Vorbim cu siguranță de ani și ani de muncă asiduă. Cetățenii Republicii Moldova au călătorit foarte mult. Știu bine cum arată spitalele europene, școlile europene, drumurile europene, poliția europeană. Și aici lucrurile nu se schimbă peste noapte."

VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: „De ani de independență împlinim anul acesta, domnule ministru. Care a fost anul cel  mai înfloritor pentru diplomația statului nostru, pentru vectorul? "

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Ultimul an a fost, în același timp, cel mai dificil an de duă 1992 pentru țara noastră, când am avut acel război în regiunea transnnistreană. Noi nu am avut un an mai dificil, în plan regional, în Republica Moldova. În același timp, în plan diplomatic, din nou, faptul că Republica Moldova, de peste 20 de ani a vrut să obțină o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană, a vrut să devină candidat, și ne-a reușit acest lucru, anume în acest an, este și acest lucru o realizare pozitivă istorică, asupra căreia s-a muncit mult. Bilanțul ultimului an conține elemente tragice dar și pozitive care ne permit să avansăm cu mult mai ferm și cu mult mai mult sprijin pe parcursul nostru, în UE."

Sursa TVRMoldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău