Nicu Popescu, după vizita președintelui Franței la Chișinău: Republica Moldova are identitate europeană

  • 17 Iunie 2022 12:17
Nicu Popescu, după vizita președintelui Franței la Chișinău: Republica Moldova are identitate europeană

„Republica Moldova este un stat cu identitate europeană, francofon, al cărui viitor aparține familiei statelor democratice europene”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, care cuprinde declarația lui Nicu Popescu după vizita președintelui Republicii Franceze Emmanuel Macron

„Vizita istorică a președintelui Republicii Franceze Emmanuel Macron la Chișinău a evidențiat parteneriatul privilegiat moldo-francez, pe care îl vom consolida cu determinare în beneficiul cetățenilor noștri și a parcursului nostru ireversibil european.

Împreună cu doamna președintă Maia Sandu, doamna prim-ministră Natalia Gavrilița, domnul președinte Igor Grosu, echipele de la președinție, guvern și parlament am stabilit să intensificăm cu ajutorul Franței eforturile noastre în domeniile combaterii corupției și recuperării activelor, al afacerilor interne, cooperarea pentru dezvoltare, dar și extinderea schimburilor economice și culturale moldo-franceze.

Cu domnul ministru Dumitru Budianschi și Catherine Colonna, șefa diplomației franceze, am semnat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene:

Convenția pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, document ce va permite dezvoltarea sectoarelor prioritare ale economiei afectate de situația de securitate regională prin implementarea de noi proiecte investiționale.

Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD), Proparco și Expertise France în Republica Moldova, care presupune accesarea de către țara noastră a fondurilor pentru finanțarea necesităților de dezvoltare națională. Vor fi sprijinite proiecte de dezvoltare în domenii cheie: reîmpădurirea și irigarea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri. Un proiect important este și conectarea rețelei feroviare moldovene la rețeaua europeană prin reabilitarea și modernizarea tronsonului de cale ferată Chișinău – Ungheni.

Contractul de credit între Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare reprezintă documentul prin care țara noastră va beneficia de resurse financiare necesare finanțării necesităților bugetului de stat, inclusiv pentru servicii de sănătate, educație sau transferuri sociale.

Moldova este o țară cu identitate europeană, francofonă, a cărei viitor aparține familiei statelor democratice europene.

Mulțumesc domnului președinte Emmanuel Macron pentru că a punctat că în două decenii, „Republica Moldova s-a angajat într-un imens efort de transformare și de modernizare. Aspirația către pace, statul de drept și democrație: de fapt, Republica Moldova este deja înrădăcinată în familia europeană”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău