Nicu Popescu după reuniunea ambasadorilor: Obiectivele principale în continuare rămân aducerea Republicii Moldova în UE

  • 17 August 2023 16:08
Nicu Popescu după reuniunea ambasadorilor: Obiectivele principale în continuare rămân aducerea Republicii Moldova în UE

Aducerea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, contribuția serviciului diplomatic la creșterea economică a Republicii Moldova, atragerea investițiilor, mobilizarea asistenței și promovarea exporturilor, sunt principalele obiective ale Ministerului de Externe până la sfârșitul acestui an, a declarat șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu după cea de-a doua zi a reunii ambasadorilor. Acesta a precizat că Republica Moldova a reușit să îndeplinească trei din nouă condiționalități ale Comisiei Europene primite odată cu obținerea statului de stat candidat la aderare și acum se lucrează și la celelalte, transmite Radio Chișinău.

La reuniunea ambasadorilor moldoveni care a avut loc în perioada 16-17 august a fost abordată importanța contribuției serviciului diplomatic la creșterea economică a Republicii Moldova, prin atragerea investițiilor, mobilizarea asistenței și promovarea exporturilor. De asemenea, un subiect aparte a vizat diaspora, și anume fortificarea prezenței consulare a Republicii Moldova, îmbunătățirea serviciilor consulare și digitalizarea lor, a declarat Nicu Popescu. 

„Am trecut în revistă principalele realizări din ultimul an, de la ultima reuniune a ambasadorilor, astfel, am constant că am reușit să realizăm destul de multe lucruri. Am consolidat rolul Republicii Moldova ca și stat candidat pentru aderarea la UE. Am reușit să îndeplinim trei din nouă condiții ai Comisiei Europene în contextual procesului nostru de aderare la UE. Lucrăm la implementarea și a celorlalte condiții. Am lansat misiunea europeană de parteneriat cu Republica Moldova, am reușit să obținem crearea unui sistem de sancțiuni internaționale împotriva oligarhilor și corupților care încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Tot cu UE ne-a reușit să eliminăm și suspendăm aplicarea cotelor la exporturile noastre agricole. Cu UE am reușit să obținem și finanțări, să organizăm Summitul Comunității Politice Europene, cel mai important eveniment din istoria țării noastre”, a menționat Nicu Popescu.

Șeful MAEIE s-a referit și la cele mai importante obiective ale Republicii Moldova din următorii ani și a precizat că scopul Guvernului este ca toate necesitățile societății să fie proiectate pe extern astfel, încât să fie mobilizat la maximum sprijinul extern necesar pentru menținerea în continuare a Republicii Moldova în democrație, pace, dar și în Europa.

„Obiectivele principale în continuare rămân aducerea Republicii Moldova în UE. Contribuția sistemului și serviciului diplomatic la creșterea economică a Republicii Moldova, aici vorbim despre atragerea investițiilor, mobilizarea asistenței și promovare exporturilor atât în UE, cât și pe piețe noi de desfacere”, a spus viceprim-ministrul. 

Întrebat despre postul de negociator-șef, vicepremierul a precizat că acesta va fi desemnat în momentul în care Republica Moldova va începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

„Negociatorul-șef este o poziție care devine relevantă în momentul începerii negocierilor sau pe ultima sută de metri pentru pregătirea acestor negocieri. La această etapă suntem cu toții concentrați pe obținerea recomandării de a începe negocierile”, a mai spus ministrul de externe. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău