Nicu Popescu: Discutăm modalități concrete de revenire a companiei Wizz Air în Republica Moldova

  • 24 Mai 2023 17:37
Nicu Popescu: Discutăm modalități concrete de revenire a companiei Wizz Air în Republica Moldova

Compania Wizz Air ar putea reveni în Republica Moldova. Subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii dintre ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și omologul său maghiar, Péter Szijjàrtó. Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului oferă posibilitatea unor negocieri avantajoase cu companiile aeriene, în interesul cetățenilor. De cealaltă parte, ministrul maghiar de externe a menționat că Wizz Air este o companie privată, care își dorește condiții sigure de activitate, notează IPN.

Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó, a menționat că țara sa susține parcursul european al Republicii Moldova și militează pentru extinderea Uniunii Europene.

„Trebuie să recunoaștem că în ultima perioadă Uniunea Europeană a slăbit foarte mult. În același timp, considerăm că parteneriatele externe fortifică Uniunea Europeană. De aceea, încurajăm statele membre să extindem Uniunea Europeană. Acesta este motivul pentru care Ungaria a acordat tot sprijinul posibil Republicii Moldova pentru a avea succes în intenția sa de a adera la UE. Și pe viitor, Ungaria va oferi tot sprijinul pentru ca intențiile Republicii Moldova de aderare să reușească”, a spus ministrul maghiar de externe.

În același context, vicepremierul Nicu Popescu a menționat că relațiile comerciale moldo-ungare sunt în continuă creștere, iar posibilitățile de dezvoltare a potențialului economic vor fi examinate în timpul unui forum al oamenilor de afaceri maghiari, care va fi organizat în timpul apropiat.

„Miza, speranța și obiectivul nostru este să obținem o invitație din partea Uniunii Europene de a lansa negocierile de aderare către sfârșitul acestui an, ca urmare a implementării de către Republica Moldova a recomandărilor Comisiei Europene. Ungaria, în mod tradițional, a sprijinit aspirațiile noastre de aderare la UE, iar astăzi am discutat modalitățile prin care Ungaria, în continuare, va sprijini ferm parcursul nostru european. Cu Ungaria avem și o bună cooperare comercială și economică. Volumul comerțului moldo-ungar în anul 2022 s-a dublat comparativ cu anul 2020, atingând cifra de 231 milioane de dolari. Vrem să dezvoltăm această relație comercială prin fortificarea legăturilor între mediile de afaceri. În țara noastră activează 62 de întreprinderi cu capital ungar, volumul investițiilor în capitalul social fiind de 54 de milioane de lei. Companiile ungare sunt prezente, inclusiv în domeniul bancar, farmaceutic, agricol. Pe viitor vrem să organizăm un forum al oamenilor de afaceri în domeniul agriculturii”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

De asemenea, șeful diplomației de la Chișinău a menționat că Republica Moldova își dorește revenirea companiei maghiare Wizz Air, care și-a suspendat toate zborurile începând cu 14 martie 2023, invocând motive de securitate. „L-am asigurat pe colegul meu maghiar că Republica Moldova așteaptă, își dorește și vom lucra cu autoritățile ungare pentru a accelera momentul în care compania Wizz Air va reveni în Republica Moldova. Este o decizie bazată pe criterii comerciale, pentru că Wizz Air este o companie privată, dar din partea Guvernului Republicii Moldova vom face tot posibilul ca această companie să revină pe piața noastră, astfel încât cetățenii, oamenii de afaceri, partenerii noștri străini să poată vizita Republica Moldova mult mai ușor. Vom discuta modalități concrete de revenire a companiei Wizz Air, inclusiv, în contextul în care Aeroportul Chișinău a revenit în gestiunea statului și ne permite promovarea interesului național în discuțiile cu partenerii străini”, a mai spus Nicu Popescu.

„Wizz Air este o companie maghiară, dar nu cu capital deținut de stat. Este important ca Wizz Air să fie prezentă în cât mai multe puncte din lume, pentru că astfel Wizz Air asigură legătura dintre țara noastră și statele partenere. Ne pare rău că Wizz Air și-a suspendat activitatea în Republica Moldova și am dori să se întoarcă cât mai curând posibil. Știm că Wizz Air își dorește să se întoarcă pentru că activitatea înspre și din Republica Moldova era una profitabilă”, a spus ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó.

De asemenea, astăzi a fost semnat Planul de lucru și de cooperare culturală între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Culturii și Inovării din Ungaria pentru anii 2023-2027. Documentul a fost semnat de ministrul Culturii Republicii Moldova, Sergiu Prodan, și ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău