Nicu Popescu: Declarația finală a Summitului NATO de la Vilnius de săptămâna viitoare ar putea conține semnale de susținere pentru Rep. Moldova

  • 06 Iulie 2023 15:04
Nicu Popescu: Declarația finală a Summitului NATO de la Vilnius de săptămâna viitoare ar putea conține semnale de susținere pentru Rep. Moldova

Declarația finală a Summitului NATO de la Vilnius de săptămâna viitoare, ar putea conține semnale de susținere pentru Rep. Moldova, a declarat ministrul de externe Nicu Popescu, care va participa la reuniune. În cadrul unei conferințe de presă, șeful diplomației de la Chișinău a făcut un rezumat al vizitelor din ultima vreme în Europa, pentru promovarea cauzei integrării europene a Rep. Moldova, reiterând speranța deschiderii negocierilor până la finele acestui an. Nicu Popescu a comentat relațiile cu Federația Rusă și s-a referit și la decizia Chișinăului de denunțare a mai multor acorduri cu CSI, transmite Radio Chișinău.

Șeful diplomației moldovenești va participa săptămâna viitoare la Vilnius, la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, organizată în cadrul summit-ului Alianței Nord-Atlantice. Nicu Popescu a reiterat importanța sprijinului oferit de alianță în creșterea rezilienței Rep. Moldova și asigurarea păcii și securității. Potrivit oficialului, declarația finală a summit-ului din capitala Lituaniei ar putea face trimitere la Rep. Moldova.

„Parteneriatul cu NATO este foarte important, acesta ne permite să menținem Rep. Moldova în condiții de pace. Lucrăm cu NATO pentru a fortifica capacitățile noastre de asigurare a securității statului. Așteptăm ca în declarația finală a NATO să fie adoptate niște semnale de sprijin pentru Rep. Moldova, dar această declarație se negociază până pe ultima sută de metri în cadrul NATO și limbajul exact al acestei declarații rămâne să îl aflăm cu toții odată cu publicarea comunicatului final”, a declarat  Nicu Popescu.

Totodată, la solicitarea presei, șeful diplomației de la Chișinău a comentat decizia autorităților de denunțare a unor acorduri cu CSI. Ministrul a spus că în ultimii 30 de ani documentele, mai mult virtuale,  nu au demonstrat eficiență, producătorii moldoveni fiind afectați de embargouri, pe motive politice și geopolitice nu pe motive de calitate.

Nicu Popescu a comentat și relația Rep. Moldova cu Federația Rusă în prezent, afectată de politicile ostile ale Moscovei față de Chișinău.

”Embargouri, restricții comerciale, declarații neprietenoase, nediplomatice care vin din partea ministerului de externe rus, din partea unor parlamentari, politicieni, lideri militari ruși- toate aceste lucruri lovesc în această relație care deja se derulează în  condițiile în care Rusia este acel stat care a lansat cea mai mare agresiune de pe continentul european, de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Nicu Popescu.

Nicu Popescu a făcut un rezumat al principalelor rezultate din ultima perioadă în relația cu Uniunea Europeană, trecând în revistă adoptarea de către Bruxelles, în regim de urgență a pachetului de sancțiuni pentru cei care încearcă să destabilizeze situația în R. Moldova, precum și semnarea acordurilor de reducere a serviciilor de roaming cu statele UE.

Șeful diplomației a vorbit și despre progresele înregistrate în îndeplinirea celor nouă condiționalități înaintate de Comisia Europeană, reiterând speranța ca până la sfârșitul acestui an Rep. Moldova să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău