Nicu Popescu: Criteriile de la Copenhaga au fost și vor rămâne un reper esențial pentru toate statele aspirante la aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv Republica Moldova

  • 29 Iunie 2023 15:47
Nicu Popescu: Criteriile de la Copenhaga au fost și vor rămâne un reper esențial pentru toate statele aspirante la aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv Republica Moldova

Împreună cu Secretarul General al Guvernului, Artur Mija, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat în Danemarca la conferința dedicată celei de-a treizecea aniversări a Criteriilor de la Copenhaga - criterii care au fost și vor rămâne un reper esențial pentru toate statele aspirante la aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv Republica Moldova.

„În cadrul conferinței am declarat că Republica Moldova îndeplinește în mare măsură aceste criterii și anume: respectul pentru democrație, pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, realizarea unei economii de piață funcționale, precum și implementarea celor mai bune standarde UE în legislația națională. Progresul în îndeplinirea acestor criterii ne-a ajutat să obținem statutul de țară candidat pentru aderare la blocul comunitar și ne va ajuta să începem negocierile de aderare.” – a spus oficialul moldovean.

La Copenhaga, ministrul Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său danez, Lars Løkke Rasmussen. A fost subliniat faptul că țara noastră se angajează pe deplin în respectarea și implementarea celor Criteriilor de la Copenhaga pentru a accelera procesul de aderare la UE.

În marja conferinței, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică al Ucrainei, Olga Stefanishina, cu care a discutat despre importanța și modalitățile coordonării procesului de aderare la UE a țărilor noastre, reiterând disponibilitatea Republicii Moldova de a contribui la eforturile comune de reconstrucție a Ucrainei.

Vicepremierul Nicu Popescu a discutat, de asemenea, cu viceprim-ministrul pentru afaceri europene al Macedoniei de Nord, Bojan Maricik, ministrul afacerilor externe al Estoniei, Margus Tsahkna, și ministra afacerilor europene a Serbiei, Tanja Miščević, despre progresele Republicii Moldova în implementarea celor nouă recomandări ale UE și schimbul de experieță pentru oficialii care lucrează în domeniul afacerilor europene.

„Am avut și o întrevedere cu Neils Flemming Hansen, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene în Parlament, și Rasmus Prehn, membru al Comisiei pentru Politică Externă. Am abordat subiectul accelerării extinderii UE, în baza progreselor obținute de țările candidate. De asemenea, am prezentat evoluțiile din țara noastră și următorii pași care vor fi întreprinși pentru lansarea negocierilor de aderare la sfârșitul acestui an.

Pentru că ne dorim să atragem cât mai mulți investitori pentru dezvoltarea țării noastre, la final de vizită m-am întâlnit și cu reprezentanții companiei daneze Shape Robotics care au deschis o reprezentanță la noi în țară, lucru ce va aduce noi locuri de muncă și va contribui la modernizarea Republicii Moldova.” – a conchis ministrul de externe Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:4,63 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău