Nicu Popescu a participat, la Paris, la Forumul Păcii. „Am spus în cadrul forumului, că urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, Rep. Moldova resimte consecințele acestui război injust”

  • 13 Noiembrie 2022 14:28
Nicu Popescu a participat, la Paris, la Forumul Păcii. „Am spus în cadrul forumului, că urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, Rep. Moldova resimte consecințele acestui război injust”

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a participat la lucrările celei de-a cincea ediții a Forumului Păcii de la Paris, care s-a desfășurat în perioada 11-12 noiembrie, având drept temă principală „Depășirea crizelor multiple", și a reunit oficiali guvernamentali și experți din toate regiunile lumii, la care a participat și președintele francez Emmanuel Macron, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

„Am spus în interacțiunile mele în cadrul forumului, că urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, țara noastră și o mare parte a lumii resimte consecințele acestui război injust: criză umanitară, accesul anevoios la resursele de energie, insecuritate alimentară și perturbări economice”, a declarat oficialul moldovean.

Participarea la acest prestigios forum internațional, a oferit posibilitate vicepremierului de a aborda și agenda bilaterală cu omologii săi: 

Anniken Huitfeldt, ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei - cu care a vorbit despre interesul comun de a stabili un parteneriat energetic pe termen lung în beneficiul cetățenilor și economiilor noastre. De asemenea, cu sprijinul Norvegiei, continuăm importante reforme în asigurarea supremației legii și consolidarea bunei guvernări. 

„Am mulțumit pentru sprijinul anunțat la convorbirea premierilor țărilor noastre de la sfârșitul lunii octombrie prin care autoritățile de la Oslo vor oferi 100 de milioane de coroane norvegiene pentru remedierea crizei din țara noastră”, a spus ministrul de Externe Nicu Popescu. 

Pe lângă sprijinul pe care Norvegia îl acordă Moldovei în acest moment, țara scandinavă va încuraja și alte state să-și arate solidaritatea cu Moldova în cadrul Platformei de sprijin al Republicii Moldova, a treia ediție a căreia va fi găzduită la Paris. 

Wopke Hoekstra, vicepremier, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos - șeful diplomației moldovene a vorbit despre consecințele crizei energetice și necesitatea identificării unor soluții rapide ce ar consolida reziliența energetică a țării noastre. 

„M-am referit și la eforturile susținute ale autorităților în procesele de modernizare europeană a țării, dar și importanța expertizei olandeze în realizarea acestui obiectiv strategic al țării noastre. 

Cu sprijinul autorităților olandeze, Moldova simte că nu este singură, ci este parte a unei comunități europene, Regatul Țărilor de Jos confirmând participarea la conferința donatorilor găzduită pe 21 noiembrie la Paris”, a spus vicepremierul Nicu Popescu. 

Gordan Grlić Radman, ministrul Afacerilor Externe al Croației - în pofida multiplelor provocări regionale, agenda europeană este prioritatea zero pentru echipa guvernamentală. Autoritățile sunt determinate să implementeze accelerat recomandările Comisiei Europene, toate eforturile fiind realizate în baza Planului de acțiuni care conține măsurile necesare în acest sens. Croația susține plenar drumul Republicii Moldova spre UE. 

Ian Borg, ministrul Afacerilor Externe, Europene și al Comerțului al Maltei - oficialul moldovean a pledat pentru consolidarea relațiilor bilaterale și valorificarea potențialului de cooperare. 

Nasser Bourita, ministrul Afacerilor Externe, Cooperării în Africa și pentru Diasporă al Regatului Maroc - căruia vicepremierul i-a comunicat interesul pentru dinamizarea relațiilor comercial-economice, inclusiv între oamenii de afaceri, cu examinarea posibilităților de export al produselor agroalimentare în Maroc. 

Totodată, în programul de la Paris, ministrul de Externe Nicu Popescu s-a întâlnit cu reprezentanții centrelor analitice, mass-media locală și internațională pentru a vorbi despre prioritățile guvernului în agenda de integrare europeană și realitățile actuale în mediul fragil de securitate și criza energetică în desfășurare. 

„Cu oficialii francezi am desfășurat întâlniri de lucru în scopul pregătirii conferinței donatorilor din această lună de la Paris, a Platformei de sprijin al Republicii Moldova, aflată la cea de-a treia ediție. Echipele noastre lucrează accelerat pentru succesul acestui eveniment internațional care-și propune să întărească reziliența țării noastre. 

Mulțumesc echipei Ambasadei noastre la Paris, care continuă să asigure o dinamică excelentă în dialogul bilateral moldo-francez”, a conchis oficialul moldovean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău