Nicu Popescu a mulțumit echipei MAEIE și a enumerat realizările instituției din ultimele cinci luni. „R.Moldova intră într-o nouă fază, una impredictibilă și chiar periculoasă”

  • 14 Noiembrie 2019 13:09
Nicu Popescu a mulțumit echipei MAEIE și a enumerat realizările instituției din ultimele cinci luni. „R.Moldova intră într-o nouă fază, una impredictibilă și chiar periculoasă”

Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a mulțumit echipei din cadrul instituției pe care a condus-o și a enumerat realizările înregistrate în ultimele cinci luni.

Astfel, Nicu Popescu a declarat că a preluat o politică externă obosită și un stat izolat, căruia i se trântea ușa în nas în mai toate capitalele europene și a reușit să schimbe într-un timp record această stare de lucruri.

„Din păcate, astăzi Republica Moldova intră într-o nouă fază, una impredictibilă și chiar periculoasă. Cu o politică nevertebrată și dezechilibrată față de Federația Rusă și cu un îngheț în relația cu partenerii europeni, inclusiv România. Cu noi riscuri de izolare politică de către Uniunea Europeană și alți parteneri, respectiv cu mai puțin sprijin financiar pentru țară și pentru oameni”, a declarat ex-ministrul.

Printre realizările prezentate de Nicu Popescu, se numără restabilirea relațiilor cu UE și SUA și reluarea asistenței europene, mărirea cotelor de export fără taxe vamale la produsele agroalimentare care ajung pe piața comunitară, elaborarea unui mecanism ce va reduce până la 50% termenul de perfectare a actelor de identitate la misiunile diplomatice și oficiile consulare și a unui mecanism de livrare la domiciliu a actelor.

„În relația cu România, interesul vital al Republicii Moldova a fost să transforme comunitatea de istorie, limbă și cultură într-o comunitate puternică de infrastructură. Tocmai de aceea, am fortificat Parteneriatul strategic cu România și am semnat o Foaie de parcurs privind cooperarea în domeniile infrastructurii, educației, justiției, agriculturii ș.a. Gazoductul Iași-Chișinău a avansat, zilnic construindu-se câte cinci-șase sute de metri de conductă, ceea ce înseamnă că foarte curând cetățenii țării noastre vor beneficia de gazul românesc. Evoluții pozitive avem și în procesul de negociere a reducerii tarifelor de roaming cu România”, a menționat Nicu Popescu.

Referitor la relația cu Federația Rusă, fostul ministru susține că a încercat să relanseze și să normalizeze dialogul bilateral, „pentru a crea o relație bazată pe reciprocitate și pe respectarea interesului național al Republicii Moldova, și pentru a promova exporturile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13
Cer fragmentat
Umiditate:54 %
Vint:1,5 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău