Nicolae Timofti solicită deputaților să numească doi judecători la CC

  • 26 Martie 2013 15:54
Nicolae Timofti solicită deputaților să numească doi judecători la CC

Președintele Nicolae Timofti solicită Parlamentului să numească în regim de urgență doi judecători la Curtea Constituțională, pentru a debloca activitatea acestei instituții.

De asemenea, Președintele cere Legislativului să modifice Legea privind Curtea Constituțională, astfel încât aceasta să fie funcțională și cu 4 judecători. În prezent, instanța constituțională poate funcționa doar dacă toate cele trei instituții abilitate– Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii - și-au numit reprezentanții.

Această prevedere cu caracter pur tehnic face imposibilă funcționalitatea Curții Constituționale – unica autoritate de jurisdicție constituțională, și creează artificial blocaje în activitatea ei, se mai arată într-un comunicat al Președinției.

Aminitim că în prezent Curtea Constituțională are 4 judecători, propuși de Parlament și de Consiliul Suprem al Magistraturii, urmând ca Palamentul să desemneze încă doi candidați. Funcțiile de judecători au rămas vacante la sfârșitul lunii februarie.

ApeluricătrePalament de a numidoijudecători la CurteaConstituțională au fostlansate anterior și de cătreungrup de organizații non-guvernamentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău