Nicolae Timofti l-a băgat în boale pe Dmitri Rogozin (Jurnal de Chișinău)

  • 20 Noiembrie 2012 09:35
Nicolae Timofti l-a băgat în boale pe Dmitri Rogozin (Jurnal de Chișinău)

Nicolae Negru de la Jurnal de Chișinău observă că la vârful puterii pare se contureează o divergență între Timofti și Filat în chestiunea deschiderea consulatului rusesc de la Tiraspol.

Timofti a declarat că Rogozin nu își va vedea visul împlinit atâta timp cât trupele ruse nu vor fi retrase de pe teritoriul RM. Filat însă afirmă că nu vede „cu ce ar încurca acesta dacă condițiile necesare, sunt respectate”. Autorul se întreabă care sunt aceste condiții? Potrivit lui Nicolae Negru, poziția președintelui Timofti are sens. Retragerea armatei ruse ar fi gestul cel mai convingător de respectare de către Moscova a suveranității, independenței și integrității teritoriale a RM.

Jurnal de Chișinău scrie că președintele Nicolae Timofti l-a băgat în boale pe Dmitri Rogozin. Rusul s-a uitat în oglindă și a văzut că nu arată bine. Petru Bogatu, scrie că nu mai trebuie să ne lăsăm șantajați. Cine s-a încovoiat o dată va fi obligat să se aplece și mai mult. Nu va fi lăsat în pace atâta timp cât nu va cădea jos și nu va îngenunchea.Timofti tocmai de aceea l-a speriat pe Rogozin, că a dezvăluit eșecul vizitei acestuia. Președintele a lăsat să se întrevadă că Republica Moldova nu-i dispusă să facă și alte cedări inadmisibile. Astfel, președintele Timofti a demonstrat că în fața demnității forța brutală se șubrezește, comentează Petru Bogatu în Jurnal de Chișinău.

Și Timpul de astăzi comentează misterul întrevederii repetate dintre Filat cu Rogozin.  Chestiunea, într-adevăr, pare să fie legată de declarația președintelui Timofti. Chiar dacă Rogozin, în stilul său obraznic și tupeist, a declarat că „îl interesează ce zice premierul, nu președintele țării”, se pare că îl interesează și chiar tare de tot.

George Damian de la Timpul că observă Rusia își continuă neabătută politica de șantaj energetic. Mesajul trimisului Moscovei a fost clar: Chișinăul trebuie să plătească datoria acumulată de regimul transnistrean pentru gazele naturale livrate de Rusia. Rogozin a avut un raționament înduioșător: Chișinăul și Tiraspolul sunt ca o familie, iar într-o familie nu pot exista două frigidere diferite - așa că datoria trebuie plătită în comun. Rogozin s-a făcut că uită un detaliu: frigiderul transnistrean a fost și este păzit de trupele ruse de 20 de ani.  Șantajul energetic reprezintă principala armă în aceste momente - Moscova vrea să scoată Chișinăul din proiectele energetice europene. Consulatul de la Tiraspol este o chestie simbolică - Moscova are tot ce-i trebuie în Transnistria, trebuie doar revopsită firma, scrie Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău