Nicolae Timofti condamnă cazurile de corupție din sistemul judiciar

  • 15 Februarie 2013 13:26
Nicolae Timofti condamnă cazurile de corupție din sistemul judiciar

Președintele Nicolae Timofti a criticat vineri, 15 februarie, într-un discrus ținut în fața Adunării Generale a Judecătorilor, situația din domeniu justiției.

Potrivit Președintelui, sistemul judiciar este afectat de corupție, iar unii magistrați cu imaginea pătată sunt în continuare promovați în funcții de răspundere. 

Cu o carieră de peste trei decenii în domeniul justiției, președintele Nicolae Timofti, a ținut un discurs critic în fața foștilor săi colegi, condamnând cazurile de corupție. Potrivit șefului statului, mulți judecători care au pronunțat hotărâri ilegale, la comanda Partidului Comuniștilor, atunci când acesta era la putere, sunt promovați în continuare în funcții de răspundere.

În opinia Președintelui, în multe cazuri, Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a evitat să aplice sancțiuni mai dure față de judecătorii care au comis abateri și care ar fi trebuit chiar demiși din funcții.

O părere similară a fost exprimată și de către magistratului de la Judecătoria Botanica, Gheorghe Bălan, care a criticat activitatea CSM, menționând că justiția este subordonată politic.

În raportul prezentat astăzi la Adunarea Judecătorilor, președintele CSM, Nichifor Corochii, a subliniat că în mai multe instanțe nu se respectă principiul repartizării aleatorii a dosarelor, nu este utilizat sistemul de înregistrare audio a ședințelor și se tergiversează examinarea unor dosare. Cele mai mari carențe se atestă, însă, la capitolul calității actului de justiție, a subliniat președintele CSM.

16 judecători au depus anul trecut cereri de demisie, între care, potrivit lui Nichifor Corochii, și magistrați care nu mai făceau față din punct de vedere profesional. 3 judecători au fost suspendați din funcții, fiind trași la răsundere penală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău