Nicolae Timofti: Toți cetățenii trebuie să cunoască și să vorbească limba română

  • 31 August 2014 12:47
Nicolae Timofti: Toți cetățenii trebuie să cunoască și să vorbească limba română

Ziua Limbii Române a început la Chișinău cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare la care au luat parte și primele persoane în stat.

Oficialitățile afirmă că deși astăzi se împlinesc 25 de ani de la adoptarea legislației în domeniul lingvistic, nu toți cetățenii cunosc limba română, iar majoritatea nu o vorbesc corect. 

Oficialii au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, dar și la busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor, după care a urmat un recital de poezie organizat de primăria municipiului Chișinău, la care au participat peste o sută de persoane. Președintele Nicolae Timofti a declarat că toți cetățenii trebuie să cunoască și să vorbească limba română, iar dragostea față de ea trebuie să înceapă în familie.

Și vicepremierul Adrian Candu a declarat că trebuie să se investească mai mult în educație și în studierea limbii române.

Iar președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț, a remarcat că limba este elementul definitoriu al unui popor.

Pe de altă parte, primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă a declarat că, în pofida deciziei de anul trecut a Curții Constituționale prin care a fost recunoscut statutul oficial al limbii române, aceasta nu este încă prezentă la a acasă în Republica Moldova.

La ceremonie au participat mai mulți parlamentari din România, iar senatorul Viorel Badea a amintit că limba română este sărăbătorită astăzi și în dreapta Prutului și a subliniat importanța păstrării identității limbii române în Republica Modlova.

Amintim că anul trecut Curtea Constituțională a decis că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit cărora, limba de stat este cea ”moldovenească”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău