Nicolae Osmochescu | Ar fi timpul ca CC să i se atribuie și validarea alegerilor locale

  • 26 Iulie 2018 09:26
Nicolae Osmochescu | Ar fi timpul ca CC să i se atribuie și validarea alegerilor locale

Curtea Constituțională nu are atribuțiile care i-ar permite examinarea și stabilirea existenței sau lipsei încălcărilor în alegeri. Acest lucru ține de competența de bază a Comisiei Electorale Centrale. Ar fi momentul ca ultimei instanțe de examinare, pe lângă validarea alegerilor parlamentare și cele a președintelui Republicii Moldova să i se atribuie și validarea alegerilor locale. Părerea a fost exprimată de Nicolae Osmochescu, profesor universitar, judecător la Curtea Constituțională în demisie, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Soluții legislative și politice, interne și externe pentru situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău”, ediția a 92-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Profesorul susține că, atât Constituția, Codul electoral precum și alte legi ordinare permit organizarea și buna desfășurare a alegerilor. Problema constă în faptul cum este interpretată o normă sau alta și cum este aplicată o sancțiune sau alta. În cazul alegerilor din Chișinău, toate trei instanțe nu au sancționat participanții la concurs, ci cele aproximativ 300 de mii de alegători care au participat la alegeri, privându-i de dreptul lor fundamental politic de a alege și de a fi ales.

„Tot ceea ce s-a întâmplat a demonstrat că a fost o interpretare eronată, extensivă a unei norme care nici nu s-a materializat în sistemul de drept și în jurisprudența Republicii Moldova”, a declarat judecătorul. Potrivit lui, un asemenea lucru se întâmplă pentru prima dată în Europa și, probabil, la nivel mondial. Nu există cazuri când alegerile au fost declarate nevalide din aceste motive și cu aceste argumente. Profesorul mai spune că orice se face în orice societate, are la bază problema economică. Politica, dreptul și alte aspecte sunt secundare și derivate de la problema economică.

„Ceea ce s-a întâmplat la trei niveluri ale justiției s-a demonstrat că este o interpretare eronată și extensivă a unei norme care nici nu s-a materializat în sistemul de drept al Republicii Moldova. Cum poate un judecător, fie și un om talentat, specialist în drept și nu tehnologii informaționale, fără a solicita un aviz al specialiștilor din domeniu, să stabilească cum, cât și în ce măsură au fost influențate alegerile din postările pe Facebook?” se întreabă judecătorul.

Referindu-se în context la relația cu partenerii externi, Nicolae Osmochescu, a declarat că aceștia nu pot spune direct ce să facă autoritățile de la Chișinău pentru că dacă se vor face recomandări obligatorii, se intervine în treburile statului, lucru care poate fi folosit în dezavantajul alegerilor. Pe plan extern, soluțiile problemei invalidării alegerilor ar ține de emiterea deciziilor cu tentă politică și organizarea dezbaterilor în organismele permanente ale organizațiilor europene.

Dezbaterea „Soluții legislative și politice, interne și externe pentru situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău