Nicolae Negru / Ziarul Național | „De ce Natalia Gavrilița îl plagiază pe Dodon?” (Revista presei)

  • 19 Octombrie 2021 09:44
Nicolae Negru / Ziarul Național | „De ce Natalia Gavrilița îl plagiază pe Dodon?” (Revista presei)

Citat de publicația Adevărul, fostul deputat, Iurie Reniță, afirmă că anunțurile lui Igor Dodon că renunță la mandatul de deputat și că pleacă de la șefia PSRM, ar fi coordonate îndeaproape de la Moscova. Potrivit lui, „Dodon simte că-i fuge pământul de sub picioare. (…) Fără un Stoianoglo la procuratura generală, fără un Clima la Curtea de Apel, fără un Corduneanu la SPPS și la poliția de frontieră, fără un SIS total subordonat, petrecărețul de la Sadova vrea să „șteargă putina”, altfel va trebui să răspundă pentru „Bahamas”, pentru „Kuliok”, pentru multe, multe alte acte de corupție și trădare de patrie. Nu întâmplător este organizată și vizita la Chișinău a lui Kozak. Există o sincronizare perfectă (așa a fost mereu!) a acțiunilor șefului de la Kremlin cu cele ale lui Dodon. Indiferent de decepțiile socialiștilor, de faptul că PSRM va avea conducere colectivă, de tertipurile pe care încă le face, Igor Dodon va trebui să compară în fața justiției, iar procuratura generală și SIS-ul ar trebui să-l ajute. Cu cât mai degrabă, cu atât mai bine!” , a subliniat Iurie Reniță.

Ziarul Național îl citează pe analistul politic, Nicolae Negru: „Evident e vorba despre o „repliere”, o consecință a înfrângerii rușinoase, categorice, a lui Dodon în alegerile prezidențiale și a PSRM - în parlamentare. Dodon se retrage sau, mai curând, i s-a recomandat să se retragă în umbră, ca partidul să nu fie identificat doar cu el. Dar el rămâne șeful de facto al PSRM, funcția de președinte nu se elimină, ci doar se transferă la sediul „Asociației moldo-ruse a antreprenorilor”, care, la rândul ei, este o filială a Asociației oamenilor de afaceri din Rusia - Delovaia Rossia”, a menționat Nicolae Negru. În opinia lui, „prin intermediul acestei asociații conduse de Dodon, banii din Rusia for fi investiți în politica moldovenească. Aceste acțiuni „socio-umanitare” ar trebui să se numească ceea ce sunt - pomeni electorale. Probabil, Parlamentul, CEC se vor pronunța privitor la legalitatea unor asmenea acțiuni”, spune analistul politic.

Și tot Nicolae Negru, în același Ziar Național, se întreabă „De ce Natalia Gavrilița îl plagiază pe Dodon?”. „Natalia Gavrilița ne-a surprins săptămâna trecută repetând o frază cu care Dodon ne-a ros urechile și ne-a împuiat capul patru ani de zile: „politica externă echilibrată”. Adresându-se, prin Internet, șefilor de state CSI, șefa Guvernului moldav a ținut să sublinieze că noua conducere a Republicii Moldova „urmărește în mod constant o politică externă echilibrată, luând în considerare interesele partenerilor noștri și promovându-și propriile priorități. (…) Am înclina să credem că e vorba de o gafă, căci Natalia Gavrilița a avut și note critice la adresa CSI. (…) Pe de cealaltă parte, o neglijență într-un discurs adresat unor șefi de state e totuși mai puțin probabilă. A dorit astfel Natalia Gavrilița să-l îmbuneze pe Putin? Nu este exclus. Să vedem ce urmează”, notează editorialistul.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popușoi a declarat la TVR Moldova că autoritățile încearcă să găsească cea mai convenabilă soluție pentru aprovizionarea cu gaze a R. Moldova. „Discutăm cu toți partenerii care sunt dispuși să ne ajute pentru a găsi cea mai bună soluție în această situație cu adevărat complicată. Din păcate, soluții foarte bune nu prea sunt, sunt soluții complicate și foarte complicate, dar vom căuta soluția cea mai bună încât să trecem această iarnă cu pagube cât mai mici pentru cetățeanul de rând și pentru economia țării pentru că încă nu ne-am revenit bine în situația cu COVID-19. Resurse de gaze există, inclusiv în Ucraina, dar întrebarea este prețul. Un preț pe care îl cere acum piața este extrem de complicat pentru a fi achitat de contribuabilii din R. Moldova”. Oficialul a spus că vicepremierul Vlad Kulminski va întreprinde în această săptămână o vizită în Rusia.

Judecătoria Chișinău nu a dat curs cererii Nataliei Morari prin care aceasta solicită să fie restabilită în calitate de membră a Asociației Obștești Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8, relatează site-ul acestui post de televiziune. Potrivit TV8, pe 20 septembrie, după o discuție internă, Natalia Morari a semnat o cerere de retragere din Asociație, începând cu data de 30 septembrie. Ulterior, peste o săptămână, pe 27 septembrie, Natalia Morari s-a răzgândit și a informat despre retragerea cererii din 20 septembrie. Natalia Morari pretinde că ar fi scris cererea de retragere din Asociație în condiții de presiune psihologică și șantaj. Membrii Asociației Media Alternativă și conducerea TV8 resping categoric aceste acuzații, pe care le califică drept false și calomnioase.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău