Nicolae Negru spune care au fost surprizele scrutinului din 20 octombrie

  • 22 Octombrie 2019 08:37
Nicolae Negru spune care au fost surprizele scrutinului din 20 octombrie

Editorialistul Nicolae Negru este de părere că, la modul general, Partidul Socialiștilor se consideră ca principalul învingător, pe listele de partid, urmat de blocul ACUM, care s-a clasat pe locul doi. Potrivit lui, o surpriză este rezultatul obținut de Partidul Democrat, căruia i se prezicea o cădere bruscă. Acest lucru s-a întâmplat, probabil, pentru că în rândurile PDM sunt persoane apreciate de alegători.

Editorialistul a menționat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova, că rezultatul lui Dorin Chirtoacă de peste 10% din sufragii este, la fel, o surpriză a acestui scrutin pentru că sondajele nu prevesteau acest lucru. „Trebuie să așteptăm până la urmă și să analizăm în profunzime ce procese au avut loc, de ce oamenii nu au venit la alegeri și ce urmează să se întâmple în continuare pe scena politică”, a declarat Nicolae Negru.

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, spune că nu este nemulțumit de rezultatul pe care l-a obținut în acest scrutin. Liberalul amintește că a candidat la al patrulea mandat și presupune că alegătorii ar putea fi obosiți. Totodată, Chirtoacă amintește că a intrat în această campanie cu două dosare deschise de fosta guvernare și, astfel, șansele lui de a deveni din nou primar s-ar fi împuținat.

Liderul PL consideră că rezultatul primului tur nu îl bucură pentru că nici de la Andrei Năstase, nici de la Ion Ceban oamenii nu vor avea mari bucurii. „Noi nu suntem inconștienți. Noi am spus clar că pentru turul doi noi mergem împotriva lui Ceban, al socialiștilor, al lui Dodon care trebuie măturați de la putere așa cum a fost măturat Vladimir Plahotniuc”, a afirmat Chirtoacă.

Deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari spune că PDM mizează că 40-50% dintre candidații formațiunii care au acces în turul doi de scrutin vor învinge. Totodată, deputatul spune că dacă este privit peisajul în ansamblu, formațiunea care a avut cel mai mult de câștigat de pe urma scrutinului este Partidul Democrat, care a obținut peste 190 de primării din primul tur. În ceea ce privește rezultatele alegerilor în Chișinău, Vladimir Cebotari spune că a acumulat un scor mic, dar acesta este mai mare, totuși, decât în scrutinele locale precedente.

În scrutinul care s-a desfășurat pe 20 octombrie, candidatul PL, Dorin Chirtoacă a obținut 10,15% din voturile alegătorilor, iar candidatul PDM, Vladimir Cebotari – 2,44% din sufragii. În turul doi vor concura candidatul socialist, Ion Ceban și candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău