Nicolae Negru: Se joacă Plahotniuc cu focul sau îi provoacă altcineva pe chișinăueni? (Revista presei)

  • 22 Iunie 2018 11:14
Nicolae Negru: Se joacă Plahotniuc cu focul sau îi provoacă altcineva pe chișinăueni? (Revista presei)

Revista presei - 22 iunie.

Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul primarului ales al Chișinăului, Andrei Năstase, titrează Ziarul Național. Publicația explică că astfel,râmâne în vigoarea hotărârea  judecătoarei  Rodica Berdilo care  a declarat nevalabile rezultatele alegerilor din 3 iunie curent. Imediat după pronunțarea deciziei, Năstase a acuzat că aceasta este „arbitrară”, luată la comanda lui Vlad Plahotniuc și judecătoarea „ar trebui să facă pușcărie”. 

A doua zi de proteste la Chişinău. Susţinătorii lui Andrei Năstase cer în stradă validarea mandatului de primar, titrează Adevărul. Zeci de oameni au venit, joi seara, în faţa Primăriei Capitalei, dar şi în faţa Curţii de Apel Chişinău.

Curtea de Apel a confirmat decizia Judecătoriei Chişinău, care a anulat, marţi seară, scrutinul organizat pe 3 iunie pentru desemnarea primarului capitalei Republicii Moldova, câştigat de Andrei Năstase. Am considerat că se va putea cu mijloace decente, dar se pare că nu. Trebuie să ieşim în stradă, cum am fost în 6 septembrie 2015. Altfel ei vor pune stăpânire pe această palmă de pământ” - a declarat Andrei Năstase în mijlocul protestatarilor.

Analistul politic Dionis Cenușă comentează pe pagina sa de FB că desfășurarea protestelor pașnice este cel mai bun instrument pentru a pune presiune asupra guvernării, dar și a provoca reflexe de normalitate în interiorul sistemului, unde mai există porțiuni sănătoase. Altfel, spargerea gheții nu se poate produce. La Bruxelles, instituțiile și oficialii europeni vor să vadă că cetățenii vor schimbare și protestează pentru a schimba lucrurile. Cine poate să protesteze și este în Moldova trebuie să o facă. Cea mai durabilă democrație și stat de drept se construiesc cu propriile mâini, voci și curaj, afirmă Cenușă.

Fără a exclude că Plahotniuc s-a împușcat în picior, în urma unei sincope de gândire, al unui gest emotiv, de ce nu am examina în acest caz și alte posibile explicații pentru verdictul dubios al judecătorilor, scrie Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. Autorul se întreabă dacă nu ar putea să existe o forță concurentă actualei guvernări, capabilă să influențeze justiția? „Laundromatul” nu este oare o dovadă că sistemul nostru judiciar este ușor de penetrat cu ajutorul banilor? Și serviciile secrete rusești au profitat de aceasta, inclusiv la scoaterea miliardului din rezervele BNM, după cum afirmă ex-bancherul Ilan Șor, amintește Nicolae Negru. După autor, un alt „jucător” care trebuie luat în considerare și care ar putea să se opună venirii lui Năstase la primăria capitalei este „mafia imobiliară”. În Chișinău se investește enorm în construcția blocurilor, deși nu există o cerere pe potrivă. Nu ne vom mira dacă se va dovedi că banii vin din est, iar investițiile imobiliare nu sunt decât o formă de spălare a acestora, concluzionează autorul. 

Alina Radu observă în Ziarul de Gradă că Vlad Plahotniuc, deşi conduce un partid cu ambiţii pro-europene, se vede că nu reuşeşte la acest capitol. Alegerile municipale au fost un exerciţiu pe care l-a picat. Autoarea mai scrie că  Vlad Plahotniuc nu putea să ordone instanţei cum să îşi ţină şedinţele. Ceea ce putea să facă Vlad Plahotniuc, ca să se asemene măcar câtuşi de puţin cu omologii şi partenerii săi europeni, cărora le zâmbeşte atât de des din pozele sponsorizate pe Facebook, era să ia o atitudine. Mai ales că îl are pe recentul ministru al Justiţiei în calitate de vicepreşedinte de partid. Pe pagina de Facebook a lui Vlad Plahotniuc, dar şi pe pagina web a partidului pe care îl conduce, ieri seara liderul PD stătea cu mâna înţepenită în mâna premierului Estoniei, înconjurat de titluri de genul: Moldova merge pe calea democratică. La ora aceea, sub geamul său, protestau alegătorii nemulţumiţi de justiţie, alături de liderii de opoziţie. Ce-ar fi fost să iasă să le strângă mâna, ca un lider european? N-a putut, conchide Alina Radu în Ziarul de Gradă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
21,83 °C
cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,6 m/s
Tue
24 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău