Nicolae Negru: Republica Moldova nu are interes pentru alegeri anticipate

  • 05 Septembrie 2020 11:00
Nicolae Negru: Republica Moldova nu are interes pentru alegeri anticipate

Editorialistul Nicolae Negru este de părere că ceea ce face acum președintele Republicii Moldova Igor Dodon sunt manevre preelectorale și electorale. Potrivit lui, acesta „aleargă la Moscova și se vorbește că are și consilieri electorali de la Moscova.” Și această întârziere de a-și anunța candidatura tot este legată cu anumite sfaturi sau cu anumite chestiuni pe care el trebuie să le rezolve înainte de anunțarea candidaturii. Editorialistul mai spune că sfătuitorii lui Igor Dodon urmăresc alte interese decât cele ale Republicii Moldova. În opinia sa, pentru Republica Moldova nu este niciun interes să aibă loc acum alegeri anticipate, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Nicolae Negru a menționat că soarta coaliției de guvernare este în dezechilibru. Au mai plecat doi deputați de la Fracțiunea Partidului Democrat care a rămas cu 11 mandate. Aceasta înseamnă că formal, cel puțin, guvernarea nu are majoritatea parlamentară, adică 51 de voturi, „deși mai există acei trei deputați, doi care au ieșit din PDM și unul care este independent”. „Ei zic că aceștia vor vota împreună cu această majoritate parlamentară. Și atunci nu văd de ce s-ar alerta domnul Dodon. Probabil, nu e sigur de cei doi deputați sau, dimpotrivă, e un prilej această ieșire a acestor deputați să facă o altă mișcare pe care o pune el la cale de mai demult. Eu sunt înclinat să cred că e o mișcare de-a lui, el a mai fost pe la Moscova, a mai fost pe la Athos și se vede că pune ceva la cale”, opinează editorialistul.

Nicolae Negru nu vede cum s-ar reconfigura forțele politice din legislativ până la alegerile prezidențiale. Potrivit lui, Igor Dodon mizează pe Maia Sandu, însă el nu vede cum ar face lidera Partidului Acțiune și Solidaritate acest lucru. Mai mult, această mișcare nu i-ar servi Maiei Sandu în campania prezidențială. „Cum l-ar ataca pe Dodon în campania prezidențială fiind cu el într-o alianță, chiar dacă e tacită această alianță, dar dacă va fi pusă, să zicem, în fața unor întrebări incomode atunci când va merge să discute cu alegătorii?”, afirmă Nicolae Negru.

Cât despre numărul de deputați pe care îi are PSRM – 37 și PDM – 11, editorialistul spune că acestea sunt problemele guvernării, dar nu sunt problemele Parlamentului. Potrivit lui, deputații au rămas exact acei care au fost atunci, în noiembrie 2019, când a fost demis Guvernul Maiei Sandu. „Deci, atunci se putea organiza alegeri anticipate, dacă el credea că Parlamentul nu este reprezentativ sau deputații nu reprezintă cetățenii Republicii Moldova. Ba reprezintă cetățenii Republicii Moldova, cum au reprezentat atunci, așa reprezintă și acum. Prin urmare, Dodon, pur și simplu, speculează. Da, are guvernarea anumite probleme, păi, atunci lasă să se formeze altă guvernare”, a mai spus Nicolae Negru.

Președintele Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că actualul Parlament nu mai corespunde rezultatelor alegerilor parlamentare care au avut loc, pentru că, între timp, mai mulți deputați au părăsit partidele din care făceau parte și s-au alăturat altor partide.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău