Nicolae Negru | Pavel Filip nu poată să nu-și dea seama că o alianță formală cu PSRM poate fi sinucigașă, fatală pentru PDM

  • 03 Martie 2020 13:56
Nicolae Negru | Pavel Filip nu poată să nu-și dea seama că o alianță formală cu PSRM poate fi sinucigașă, fatală pentru PDM

O alianță formalizată dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, tot mai desvehiculată în ultimul timp și care nu este exclusă nici de președintele Igor Dodon, este foarte probabilă, constată analiștii politici. Experții atrag, însă, atenția că ambele partide au și unele rezerve, pentru că le-ar afecta imaginea și le-ar bulversa electoratul.

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat recent că formațiunea sa ar trebui să decidă în scurt timp dacă participă sau nu la guvernare. De asemenea, Igor Dodon consideră acest scenariu drept unul foarte plauzibil, iar câțiva deputați PDM au părăsit formațiunea, susținând că deja sunt purtate discuții cu PSRM pentru crearea unei alianțe oficiale.

Unii politicieni susțin că deja a fost și stabilit numărul de fotolii de ministru pe care PDM le va avea în Guvern, iar premierul Ion Chicu și Igor Dodon au vorbit în ultima vreme de necesitatea unor remanieri în Executivul care recent a împlinit 100 de zile de activitate.

O alianță dintre PSRM și PDM deja există, ea nefiind formalizată, menționează analistul politic Veaceslav Berbeca. El susține că ambelor formațiuni le-ar conveni acest scenariu pentru a evita alegerile anticipate.

Niciunul din cele două partide nu are nevoie de alegeri anticipate, mai ales PDM, care trece prin disensiuni interne. De aceea, este mult mai confortabil să stai la guvernare decât să treci printr-un nou proces electoral. De aceea e posibilă, din punctul meu de vedere, o astfel de alianță, care trebuie doar să treacă la etapa formalizării. Ea deja există, dar nu avem o alianță declarată în mod deschis”, susține analistul politic.

Pe de altă parte, comentatorul Nicolae Negru consideră că lucrurile nu sunt atât de clare. El nu exclude nici o posibilă alianță de centru dreapta între Blocul ACUM și PDM. Atât PSRM, cât și PDM au anumite rezerve în oficializarea coaliției, potrivit lui Nicolae Negru.

„PSRM nu ar vrea să-i piardă drept parteneri pe democrați, dar pe de altă parte, o alianță formală i-ar stânjeni, le-ar afecta imaginea. Pe de altă parte nu poate să nu-și seama nici Pavel Filip că o alianță formală cu PSRM poate fi sinucigașă, fatală pentru PDM”, consideră Nicolae Negru.

Amintim că în actualul parlament, format în urma alegerilor din 24 februarie 20129 au acces 5 formațiuni politice. Până în iunie anul trecut acestea nu au putut conveni în privința unei coaliții, după care a urmat înțelegerea politică PSRM-Blocul ACUM, care a durat însă doar până în luna noiembrie, când a fost demis Guvernul Sandu cu voturile PSRM-PDM. Deputații acelorași formațiuni au învestit Guvernul Chicu, minoritar.

O eventuală alianță PSRM-PDM ar avea58 de voturi, conform partajării politice actuale din Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău