Nicolae Negru: PAS și PD se află într-o barcă sau desfacerea „binomului” Plahotniuc-Dodon (Revista presei)

  • 16 Octombrie 2017 10:24
Nicolae Negru: PAS și PD se află într-o barcă sau desfacerea „binomului” Plahotniuc-Dodon (Revista presei)

Revista presei din 16 octombrie 2017

PAS și PD se află într-o barcă sau desfacerea „binomului” Plahotniuc-Dodon, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Ziarul Național. Potrivit ziaristului oricât ar părea de paradoxal, opoziția proeuropeană trebuie să fie interesată ca guvernarea actuală să fie una de succes, să „reabiliteze” democrația și cursul proeuropean. Chiar dacă i se neagă - și nu fără motiv - europenitatea, eșecul PD se va răsfrânge și asupra rezultatelor electorale ale celorlalte partide proeuropene, subliniază Nicolae Negru. În timp ce o parte din alegătorii proeuropeni activi consideră PD-ul întruchiparea răului suprem din politica moldovenească, pentru cealaltă parte din alegătorii proeuropeni care nu vor să mai voteze pe nimeni, PAS și alte partide proeuropene se află în aceeași barcă cu PD.

Portalul Tribuna remară faptul că ieri s-au împlinit  doi ani de la încarcerarea ex-Premierului Vlad Filat, și face o retrospectivă a rolului jucat de el în politica moldovenească. Potrivit publicației Vlad Filat a jucat un rol „de echilibru” în politica moldovenească. O altă concluzie a Tribunei  este că cele mai mari succese pe calea integrării europene Republica Moldova le-a înregistrat anume când de acest domeniu era responsabil PLDM-ul, condus de Vlad Filat. A treia concluzie este că, înlăturarea din politică a lui Vlad Filat, a pus începutul distrugerii structurii politice interne a Parlamentului, în rezultat acesta ajungând total nereprezentativ în raport cu opțiunea exprimată de alegători în cadrul precedentelor alegeri parlamentare. Iar o ultimă concluzie a Tribunei este că, după arestul lui Vlad Filat, în Moldova a demarat un proces care e caracterizat de mai mulți experți drept „capturarea statului Republica Moldova”.

Petru Bogatu explică în deschide.md de ce au lipsit mastodonții presei filoruse de la întâlnirea cu Băsescu.  Faptul că ei au neglijat ca la comandă întâlnirea cu președintele de onoare al Partidului Unității Naționale este simptomatic, după autor. E la mintea oricui că lipsa in corpore aproape a tuturor starurilor presei de limba rusă nu are cum fi întâmplătoare. Se vede de la o poștă că la mijloc e un  boicot organizat. O acțiune dirijată. O obstrucție  Un complot, dacă vreți, împotriva lui Traian Băsescu. Unde mai pui că îndărătul acestei neprezentări colective se întrezărește stilul serviciilor secrete ruse. Așa procedau acestea în anii războiului rece. Presa comunistă și cea de stânga din Franța  sau din Grecia, finanțată și controlată din umbră de KGB, adesea ignora cu obstinație candidații dreptei și partidele „burgheze” pentru  a diminua astfel rolul și semnificația lor.

Adevărul observă că în pofida protestelor ale vecinilor din UE ai Ucrainei, Kievul își continuă strategia de diminuare a prezenței minorităților în viața publică. După noua Lege a învățământului, care va închide toate școlile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spațiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

În Republica Moldova, dimpotrivă. Minoritățile sunt rezultatul unor colonizări masive, produse în diferite perioade istorice. în Republica Moldova, minoritățile s-au orientat nu spre autonomia lingvistică și culturală, ca în Uniunea Europeană, ci spre cea teritorială. 

E absolută nevoie, și la Chișinău, de o lege ca la Kiev. Cât timp Basarabia rămâne prizoniera culturii anti-occidentale, de manipulare identitară și de rescriere a istoriei, de scenarii conspiraționiste și de cultivare a unei imposibile nostalgii sovietice, ea nu are, pur și simplu, nici o șansă, consider Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău