Nicolae Negru | Finanțarea partidelor este o problemă serioasă în R.Moldova, dar este abordată diferențiat de guvernare

  • 02 Noiembrie 2018 17:11
Nicolae Negru | Finanțarea partidelor este o problemă serioasă în R.Moldova, dar este abordată diferențiat de guvernare

Audieri privind Fundația „Open Dialog” organizate de Parlament reprezintă atât o presiune asupra opoziției, cât și un anumit interes pentru a afla cine se ascunde în spatele acestei fundații, consideră analistul politic Nicolae Negru. Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul a accentuat că în Republica Moldova finanțarea partidelor rămâne în continuare o problemă.

„Este desigur și un anumit interes, pentru a afla ce prezintă această această fundație, despre care a scris și presa internațională, că a fost finanțată de un personaj foarte dubios, care a fraudat una din cele mai mari bănci din Kazahstan, este dat în urmărire internațională. Aceste peripeții atrag o anumită atenție(...)

Pe de altă parte, m-aș îndoi că partidul de guvernământ ar proceda la fel, adică ar constitui o comisie și ar organiza audieri dacă nu era vizată în acest caz opoziție. Dacă era vizat Partidul Democrat, atunci cred eu că deputații care au venit cu această inițiativă aveau să treacă sub tăcere acest lucru. Finanțarea este o problemă serioasă în R.Moldova, dar este abordată diferențiat de guvernare. Atunci când o privește pe ea însăși, guvernarea nu atrage atenția la lucrurile importante. Iar atunci când e vorba despre opoziție, guvernarea imediat se autosesizează, se pune în mișcare.

Ar trebui să funcționeze instituțiile statului, care să reacționeze imediat la cea mai mică încălcare a legii, mai cu seamă în domeniul finanțării partidelor care știm că sunt instituțiile de bază ale democrației. Dacă aceste partide sunt finanțate în mod obscur: din afară sau din interior, atunci desigur și democrația noastră este de o calitate îndoielnică”, spune Nicolae Negru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău