Nicolae Negru: Este o practică normală ca Serviciul de Informații și Poliția de Frontieră să se uite cu atenție sporită la cetățenii care vin din Rusia

  • 18 Aprilie 2023 14:01
Nicolae Negru: Este o practică normală ca Serviciul de Informații și Poliția de Frontieră să se uite cu atenție sporită la cetățenii care vin din Rusia

Mai multor cetățeni străini le-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova pe motiv că nu întruneau condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore , 46 de străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova din cauză că nu și-au putut justifica scopul călătoriei, oferind informații contradictorii, transmite Radio Chișinău.

Printre aceștia a fost și liderul republicii Tatarstan din Federația Rusă, Rustam Minnikhanov. El urma să participe la ”Congresul prieteniei” în Găgăuzia, la invitația candidatului la alegerile de bașcan al regiunii, Viktor Petrov.

Autoritățile de la Chișinău au declarat drept falsuri declarațiile că un oficial rus ar fi „persona non-grata”, după ce ieri, 17 aprilie, i-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova. Într-un comunicat de presă,  Poliția de Frontieră precizează că susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne.

Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, a venit cu o reacție în care califică interzicerea intrării liderului Tatarstanului în Rep. Moldova drept ”un alt pas neprietenesc în raport cu Rusia”.

Decizia autorităților de la Chișinău este una firească, în condițiile în care oficialul este cetățean al Federației Ruse, stat agresor care comite genocid în Ucraina și poartă un război hibrid împotriva R. Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic Nicoale Negru. Susținerea unui candidat în alegeri reprezintă o imixtiune în treburile interne ale Rep. Moldova, și face parte din acțiunile de subminare a statului de drept, consideră expertul:

”Este o practică normală a Serviciului de Informații și a Poliției de Frontieră, să se uite cu atenție sporită la cetățenii care vin din Rusia, stat agresor care a invadat Ucraina, care a fost declarat sponsor al terorismului de către Parlamentul UE și care duce un război hibrid în Rep. Moldova, nu e zi să nu se audă de la Moscova amenințări la adresa Rep. Moldova. Și dacă acest cetățean, șef al Tatarstanului, nu a prezentat dovezi, motive concludente de intrare în Rep. Moldove, e firesc să i se respingă această intenție de intrare în țară. Dacă mai adăugăm la aceasta și faptul că el vine în Rep. Moldova pentru a participa la o campanie electorală, lucrul acesta poate fi interpretat ca o imixtiune în afacerile interne ale Rep. Moldova, lucru pe care Rusia îl face motiv, acesta ar fi un dublu motiv  să i se interzică accesul”, a declarat Nicolae Negru.

Acesta consideră totodată că  reacțiilor din partea Federației Ruse nu trebuie să li se acorde prea multă atenție, în condițiile în care agresiunea nejustificată din Ucraina se bazează pe narațiuni false și acuzatoare în adresa Ucrainei.

Potrivit lui Nicoale Negru legea interzice folosirea imaginii unor cetățeni străini în campania electorală din Rep. Modlova, mai ales în condițiile în care Viktor Petrov, candidatul pe care liderul Tatarstanului îl susține în alegerile programate pentru data de 30 aprilie, pentru funcția de bașcan, ar fi pro-rus, susținător al războiului și al lumii ruse.

”Nu fără influența Rusiei a apărut această autonomie, au fost presat Chișinăul în anii 1992, 1993, 1994 ca să îi fie acordată această autonomie găgăuzilor. Rusia folosește această regiune ca o pârghie de presiune asupra autorităților de la Chișinău, la fel cum vrea să folosească și regiunea transnistreană în aceleași scopuri, de influențare a politicii interne și externe a Rep. Moldova și nici un stat suveran și independent nu ar permite așa ceva”, consideră Nicolae Negru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău