Nicolae Negru | Dodon va vota mai curând un guvern incompetent, ca să o compromită pe Maia Sandu, decât unul competent, care să-i consolideze poziția și reputația (Revista presei)

  • 20 Ianuarie 2021 09:31
Nicolae Negru | Dodon va vota mai curând un guvern incompetent, ca să o compromită pe Maia Sandu, decât unul competent, care să-i consolideze poziția și reputația (Revista presei)

Revista presei - 20 ianuarie 2021.

Președinta Maia Sandu are tot dreptul să ignore ultimatumul anunțat luni de către socialistul Igor Dodon, însă singura sa opțiune e să propună un premier care ar forma un guvern profesionist, este de părere analistul politic Nicolae Negru, citat de Ziarul Național. „E vorba de un impas și nu există soluții bune, ci doar acceptabile și inacceptabile. Prin urmare, în aparență, Maia Sandu dispune de două opțiuni: să identifice un candidat pe care nu l-ar accepta Dodon și Șor sau unul care l-ar accepta majoritatea deputaților și ar forma un guvern minoritar. În realitate, există doar o singură opțiune: să fie propus un candidat care ar forma un guvern profesionist, competent, capabil să corecteze „devierile” lui Chicu și să administreze adecvat R. Moldova în perioada critică. Dodon va vota mai curând un guvern incompetent, ca să o compromită pe Maia Sandu, decât unul competent, care să-i consolideze poziția și reputația”, a punctat Nicolae Negru.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va iniția astăzi negocieri în Legislativ cu toate formațiunile parlamentare pentru a depăși criza politică, a declarat deputatul PAS, Mihai Popșoi, la TV8. „Sper că colegii socialiști și ceilalți colegi vor fi de acord să vorbim despre ne-votarea unui candidat la funcție de premier”, a subliniat deputatul PAS. Mihai Popșoi a spus că a transmis invitații la aceste negocieri președintelui fracțiunii Platforma DA Alexandr Slusari, președintelui fracțiunii Partidului Socialiștilor Corneliu Furculiță, dar nici o invitație nu a fost transmisă Partidului „Șor”.

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a declarat la TVR Moldova referitor la numele viitorului prim-ministru, că mingea este la piciorul președintelui. Potrivit deputatului, încercările de a căuta scurtături vor ajunge pe masa Curții Constituționale. „Președintele Maia Sandu va fi obligată să meargă pe prevederile Constituției”, a spus Igor Munteanu, care a mai menționat că interpretarea Curții Constituționale este foarte importantă.

Europa Liberă scrie despre ”Campania de vaccinare care stă să înceapă și ofensiva lui Dodon cu Sputnik-ul rusesc”. În vreme ce țările din UE, dar și Rusia au început să vaccineze oamenii în masă împotriva coronavirusului, R. Moldova și vecina ei estică Ucraina încă așteaptă doze și pregătesc infrastructura pentru această operațiune, de care mulți își leagă speranțele de a depăși, în sfârșit, pandemia. La fel ca la Kiev și la Chișinău, așteptarea are și accente... geopolitice. În cazul R. Moldova, grație mai ales laudelor aduse de liderul socialist Igor Dodon vaccinului rusesc. ”Eu, dacă aș avea posibilitatea să mă vaccinez, aș face-o doar cu vaccinul rusesc”, a declarat Dodon într-o conferință de presă, în care a afirmat totodată că chestiunea livrării acestui vaccin a fost bătută în cuie cu Dmitrii Kozak, responsabilul lui Putin pentru relația cu Chișinăul, în timpul unei călătorii recente la Moscova, și că ar depinde acum - această livrare - doar de faptul dacă vaccinul va fi sau nu înregistrat de autoritățile moldovene - o înregistrare care tocmai ar fi început, a mai afirmat Dodon. Pe de altă parte, Ala Nemerenco, consilieră la președinție pe probleme de sănătate, este citată cu o declarație pentru ProTV: ”Aș vrea să recomand tuturor politicienilor să se abțină de la declarații negândite, deoarece o să avem exact ce am avut în gestionarea pandemiei”.

Bătălia vaccinurilor: Dodon caută preparate neomologate la ruși, ca să o ia înaintea Uniunii Europene”, titrează Gazeta de Chișinău. Aflată în prima sa vizită oficială la Bruxelles, președinta Maia Sandu a primit asigurări că Uniunea Europeană va susține efortul autorităților de la Chișinău de a oferi cetățenilor R. Moldova acces cât mai rapid la vaccinurile anti-Covid. Subiectul vaccinurilor și al asigurării sistemului de sănătate cu echipamentele necesare a fost prioritar în discuțiile pe care șefa statului le-a avut cu cel puțin doi dintre oficialii europeni cu care s-a întâlnit luni – președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell. (…) Înscriindu-se parcă într-o cursă contra cronometru, și liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat luni că ar fi convenit cu Dmitri Kozak, la Moscova, asupra câtorva sute de mii de doze de vaccin Sputnik V, care ar urma să ajungă în câteva săptămâni în R. Moldova. Chiar dacă până și fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spunea recent că subiectul vaccinului dezvoltat în Rusia poate intra în discuție doar în momentul când este autorizat de OMS, trece toate testele clinice și este sigur pentru populație, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău