Nicolae Negru, despre vizita lui Viktor Orban | Mi se pare că cineva vrea să tensioneze relațiile dintre Chișinău și București, să marginalizeze sau să dea la o parte Bucureștiul

  • 12 Martie 2020 13:38
Nicolae Negru, despre vizita lui Viktor Orban | Mi se pare că cineva vrea să tensioneze relațiile dintre Chișinău și București, să marginalizeze sau să dea la o parte Bucureștiul

Premierul maghiar, Viktor Orban, și prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, au semnat, astăzi, la Chișinău un acord de parteneriat strategic între Ungaria și Republica Moldova. Prin acest act, Budapesta s-a angajat să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova. Analiștii politici de la Chișinău consideră că în spatele acestei apropieri de Ungaria ar sta Federația Rusă care intenționează să marginalizeze Bucureștiul în relația Chișinăului cu instituțiile europene.

Vizita lui Viktor Orban la Chișinău a fost precedată de întrevederea miniștrilor de externe maghiar și moldovean, în luna februarie. Tot atunci a fost anunțată lansarea unui partneriat strategic între Budapesta și Chișinău, fapt confirmat joi prin semnăturile lui Viktor Orban și Ion Chicu.

Documentul prevede intensificarea colaborării între oamenii de afaceri din amebele state care pot accesa credite avantajoase de la banca maghiară Exim, dar și o cooperare politică – pe segmentul integrării europene. Prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu:

Primul articol din declarația aceasta de parteneriat strategic vizează expres suportul Republicii Moldova pe calea integrării europene, fapt pentru care vreau să-i mulțumesc Guvernului Ungariei, a declarat Ion Chicu.

Potrivit lui Viktor Orban, cooperarea moldo-maghiară este și în interesul Uniunii Europene. Totuși, premierul Ungariei a sfătuit conducerea Republicii Moldova să diversifice căile de dialog și colaborare cu Uniunea Europeană.

Editorialistul Nicolae Negru a comentat pentru Radio Chișinău că apropierea economică și comercială între Ungaria și Republica Moldova este binevenită. Însă, miza acestei vizite este alta – să demonstreze că Igor Dodon este un lider apreciat și că nu este izolat în plan internațional.

Analistul Politic a observat că de fiecare dată când relațiile dintre Chișinău și București se răcesc, diplomația moldovenească se reorientează spre Budapesta. Același lucru s-a întâmplat în timpul guvernării Partidului Comunist al lui Vladimir Voronin, când românofobia elitelor de la Chișinău a făcut din Ungaria principalul partener european, este de părere Nicolae Negru.

Mi se pare că cineva vrea să se repete această etapă, să tensioneze relațiile dintre Chișinău și București, să marginalizeze sau să dea la o parte Bucureștiul. Acel cineva este Putin desigur. El trage sforile pe arena europeană, a spus Nicolae Negru.

Tot astăzi, la Chișinău a avut loc formul de afaceri Republica Moldova – Ungaria la care au participat peste 30 de firme maghiare. Banca de export-import de la Budapesta a deschis o linie de finanțare de 100 de milioane de dolari americani pentru dezvoltarea relațiilor comerciale cu Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău