Nicolae Negru, despre relațiile Chișinăului cu România și UE: Suntem într-un moment critic, se încearcă să se întoarcă oiștea de politică spre Vladivostok

  • 27 Aprilie 2020 13:31
Nicolae Negru, despre relațiile Chișinăului cu România și UE: Suntem într-un moment critic, se încearcă să se întoarcă oiștea de politică spre Vladivostok

Astăzi se împlinesc zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a teritoriului din stânga Prutului. Autoritățile de la Chișinău spun că România a ajutat mult la „calea europeană” a Republicii Moldova, în timp ce diplomația de la București notează că evoluțiile recente de la Chișinău nu conferă garanția unui parcurs european pentru R. Moldova.

Acum zece ani, Republica Moldova și România au instituit un parteneriat strategic. Totul pentru a ajuta Chișinăul să evolueze pe calea integrării europene. În acest deceniu a intrat în vigoare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător, România fiind primul stat UE care le-a ratificat. A fost liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii Rep. Moldova. Autoritățile de la Chișinău sunt deschise pentru aprofundarea parteneriatului cu România, spune premierul Ion Chicu.

În această perioadă am avut o evoluție foarte bună a relațiilor dintre Republica Moldova și România. Am beneficiat, în primul rând, de suportul României în calea noastră spre integrare europeană. R. Moldova a beneficiat și de alte tipuri de suport din partea României, inclusiv de acele resurse importante precum reparația grădinițelor, alte elemente de infrastructură. Suntem bucuroși de cum a evoluat acest parteneriat, suntem deschiși, dispuși să aprofundăm acest parteneriat cu țara vecină. România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova”.

Diplomația de la București spune că acest parteneriat nu se poate realiza la adevăratul său potențial, pe măsura voinței și capacității României, urmare a evoluțiilor politice de la Chișinău. Într-un comunicat de presă, ministerul de Externe al României anunță că evoluțiile recente de la Chișinău nu atestă continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării agendei europene și nu conferă garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova. Iar sprijinul României, inclusiv financiar, va fi mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Rep. Moldova și avansarea parcursului său european. Totuși, România va ajuta în continuare cetățenii R. Moldova.

Analistul și istoricul Nicolae Negru subliniază că acum zece ani se deschisese o perspectivă bună pentru relațiile Chișinăului cu România și Uniunea Europeană, dar șansele s-au mai erodat între timp.

Atunci se deschisese o perspectivă foarte largă în relațiile cu România și Uniunea Europeană. Nu degeaba era numită coaliția „Alianța pentru Integrare Europeană”. După acea revoluție Twitter, după protestele tinerilor, ceva parcă se schimbase în aerul de la Chișinău. Dar din păcate nu a fost totul atât de roz, cât părea atunci. S-au mai schimbat guverne, dar și reprezentanții acelei alianțe au mai mimat și integrarea europeană și democratizarea și relațiile cu România. Dar e bine totuși că a fost scoasă sârma ghimpată de pe Prut. Relațiile au devenit mai strânse, România a devenit mai prezentă. Până atunci R. Moldova era parcă într-o stare de război cu România. Nu putem spune că nu s-a schimbat. Multe lucruri s-au schimbat, dar multe bat și pasul pe loc, mă refer în special la interconectarea energetică, mai există un sabotaj tacit din partea celor care dețin puterea la Chișinău. Vom vedea ce va fi în continuare, suntem într-un moment critic. Nu se știe dacă vom mai merge pe direcția europeană, se încearcă să se întoarcă oiștea de politică în direcția opusă, spre Vladivostok”.

În acești ani, România a oferit un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, a implementat Acordul privind asistența financiară rambursabilă acordată Rep. Moldova, în valoare de 150 de milioane de euro. S-a purces la construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, s-au oferit bani pentru renovarea a 1100 de grădinițe, au fost donate 196 de microbuze școlare pentru instituții de învățământ. Numeroase clădiri de importanță culturală au fost renovate în R. Moldova din bani românești, iar cetățenii au acum mai multe șanse la viață grație proiectului SMURD.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău