Nicolae Negru, despre declarațiile președintelui Rusiei referitor la Igor Dodon: Vladimir Putin se implică în alegerile din R.Moldova mai exagerat ca niciodată și promovează acest candidat, chiar cu prețul unor minciuni

  • 23 Octombrie 2020 13:45
Nicolae Negru, despre declarațiile președintelui Rusiei referitor la Igor Dodon: Vladimir Putin se implică în alegerile din R.Moldova mai exagerat ca niciodată și promovează acest candidat, chiar cu prețul unor minciuni

Sugestia făcută de președintele rus Vladimir Putin cetățenilor Republicii Moldova, să-l voteze la scrutinul din 1 noiembrie pe Igor Dodon, este o ingerință în alegerile dintr-un alt stat, afirmă unii comentatori politici. Deși a devenit deja o obișnuință ca Moscova să se implice în scrutinele de la Chișinău, de această dată intervenția Kremlinului este mai exagerată ca oricând, mai cred analiștii. 

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat joi seara la un club internațional de discuții că mizează pe faptul că în alegerile din 1 noiembrie cetățenii vor aprecia eforturile actualului președinte de apropiere a Republicii Moldova de Federația Rusă. Președintele rus și-a manifestat, în acest fel, sprijinul pentru Igor Dodon la prezidențiale, declarat candidat independent, dar susținut de Partidul Socialiștilor.

Analistul politic Nicolae Negru remarcă faptul că este deja o obișnuință ca Rusia să se amestece în alegerile din Republica Moldova, însă de această dată, implicarea este mult mai activă. Moscova ar încerca să le vândă cetățenilor Republicii Moldova un candidat compromis, opinează Nicolae Negru.

„Ne-am obișnuit cu faptul că Putin se implică de fiecare dată în alegerile din Republice Moldova. E adevărat că de data aceasta e mai energic, mai exagerat cu niciodată. Mai întâi Putin personal a avut o videoconferință cu Dodon, apoi a ieșit Lavrov și a acuzat SUA de implicare în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, apoi a ieșit acel Narîșkin. Toate astea vorbesc despre o anumită disperare, despre o dorință foarte puternică „de a le vinde” cetățenilor Republicii Moldova un candidat compromis, mincinos, despre care se știe că este corupt. Dar fiindcă reprezintă interesele Rusiei și slujește cu credință Rusiei, Putin a pierdut orice simț al decenței și promovează acest candidat, chiar cu prețul unor minciuni”, a declarat Nicolae Negru.

În intervenția de susținere a lui Igor Dodon, pe care a făcut-o la un club de discuții, Vladimir Putin a spus că economia Republicii Moldova e dependentă de cea a Rusiei și că nimeni altcineva nu mai importă vinurile moldovenești. Declarațiile acestuia sunt combătute, însă, de statisticile oficiale care arată că peste 65% din exporturile moldovenești merg spre piețele Uniunii Europene, iar în Rusia ajung sub zece la sută.

Mai mult, anul trecut Rusia a fost abia al 3-lea importator de vin moldovenesc după cantitate, în urma României și Poloniei, și abia al 5-lea după preț, fiind depășită și de China și Cehia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău