Nicolae Negru: Cum poate anula Moscova legea împotriva propagandei ruse din R.Moldova (Revista presei)

  • 12 Ianuarie 11:42
Nicolae Negru: Cum poate anula Moscova legea împotriva propagandei ruse din R.Moldova (Revista presei)
Sursa: Cartoon Movement

Revista presei din 12 ianuarie 2018

Faptul că instanțele rusești l-au anunțat în căutare internațională pentru „tentativa de omor, comis de un grup de persoane motivat de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă” ar fi în avantajul liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, consideră publicistul Alexandru Vakulovski, într-un material publicat pe deschide.md. „ Învinuirea democratului s-a făcut la pâra lui Renato Usatâi, care a denunțat autorităților ruse că Plahotniuc l-ar fi vrut mort. Desigur că e un mare circ, Usatâi fiind dat pe bune în căutare internațională. Dacă Usatâi ar fi avut vreo probă cât de cât plauzibilă, Interpolul ar fi respectat decizia judecătorilor ruși”, scrie acesta. Potrivit autorului, din toată povestea asta, până la urmă are de câştigat tot Plahotniuc. Încercând să-l murdărească, de fapt Kremlinul ni-l arată ca pe cel mai mare promotor al integrării europene. Ceea ce e desigur un lucru bun, îi creşte imaginea, în loc s-o terfelească, dar ceea ce, știm bine, e departe de adevăr”. Vakulovski amintește că, în paralel, autoritățile din R. Moldova au promulgat legea anitipropagandă, care a fost primită în Rusia ca lege rusofobă.

Nicolae Negru încearcă să explice în Ziarul Național cum poate anula Moscova legea împotriva propagandei ruse din Republica Moldova. Moscova speră să câștige viitoarele alegeri parlamentare cu ajutorul lui Dodon și faptul acesta o determină să fie prudentă în reacțiile sale la reacțiile lui Plahotniuc. Însă un an fără propaganda rusă poate afecta serios rezultatele electorale ale socialiștilor. De aceea, nu este exclus ca în timpul apropiat Rusia să ratifice Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră și, astfel, să pună capăt „discriminării deschise a presei ruse” și „practicii totalitare” din Republica Moldova. Abia atunci Chișinăul va începe să lupte cu adevărat împotriva propagandei ruse, dacă, între timp, Moscova nu-l va lăsa în pace pe Plahotniuc. 

Petru Grozavu se întrebă în Ziarul de Gardă dacă PD va merge până la capăt în privința lui  Igor Dodon care este în conflict cu Constituţia şi e pasibil de condamnare penală. Puţin probabil, după editoalist. Şi nu pentru că am fi în an electoral şi astfel „îi vom da preşedintelui Dodon posibilitatea să se victimizeze într-un fel şi să înceapă campania electorală, nici pentru că Moscova ne ameninţă cu tulburări de stradă la Chişinău  şi nici pentru că Rusia ar continua să facă „presiuni, prin dosare politice, asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pe care l-au dat în căutare internaţională. Problema e alta. Vorba e că PDM şi PSRM sunt legate „strategic” de Rusia, prin Partidul Edinaia Rossia al lui V. Putin. Legământul între Edinaia Rossia şi PDM a fost făcut după alegerile parlamentare din 2010, iar cu PSRM s-a întâmplat după prezidenţialele din 2016. Neoficial, acest proiect s-ar putea chema „planul Narîşkin” pentru R. care a pus începutul distrugerii dreptei politice în R. Moldova şi consolidării „stângii”, susține Petru Grozavu.

Continuitate sau stagnare? De ce miniștrii Sănătății de la Chișinău sunt schimbați atât de des apare întrebarea pe portalul moldnova.md. Sănătatea din Republica Moldova a ajuns pe mâna celui de-al treilea ministru în mai puțin de 2 ani a mandatului Guvernului Filip, devenind astfel cel mai instabil domeniu pentru managerii care îl gestionează, remarcă publicația. După reforma Executivului, Sănătatea a fost combinată cu Protecția Socială, responsabilitatea fiind și mai mare pentru ministru. Astfel, după Ruxanda Glavan și Stela Grigoraș, a venit rândul Svetlanei Cebotari – fosta șefă a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui – să se ocupe de politicile și reformele din domeniu. De altfel, în ultimii 5 ani la cârma ministerului responsabil de domeniul Sănătății s-au perindat exact cinci miniștri. În această perioadă unii miniștri începeau anumite reforme, alții le opreau. Câțiva directori de spitale și experți vorbesc pentru moldnova.md ce se întâmplă în acest domeniu de se admite această rocadă de cadre atât de des.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
30 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:2,6 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
21 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău