Nicolae Negru consideră că ideea unui candidat comun al dreptei este bună, dar greu de realizat. „Ar fi logic ca în primul tur să meargă toți candidații care doresc”

  • 14 Ianuarie 2020 13:37
Nicolae Negru consideră că ideea unui candidat comun al dreptei este bună, dar greu de realizat. „Ar fi logic ca în primul tur să meargă toți candidații care doresc”

Platforma Demnitate și Adevăr a lansat astăzi un apel public către partidele democratice ca să identifice un candidat comun, dar apolitic la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an. Anterior și Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și un grup de partide unioniste s-au exprimat în favoarea unui candidat comun. Experții consideră inițiativa drept una bună, dar greu de realizat, având în vedere animozitățile dintre diferite partide și lideri politici, dar și ratingul acestora.

Platforma Demnitate și Adevăr, care a venit încă acum o lună cu ideea unui candidat comun al partidelor pro-europene, însă unul apolitic, a lansat un apel public către forțele politice democratice să identifice o candidatură la funcția de șef al statului.PPDA amintește că în 2016 a sprijinit un candidat comun și susține că și în prezent este necesară consolidarea eforturilor.

Săptămâna trecută, președinta PAS Maia Sandu, de asemenea vorbea despre necesitatea unui candidat comun, accentuând că trebuie desemnat cel cu șanse mai mari. Unul din liderii PAS, Sergiu Litvinenco, a scris pe o rețea de socializare că formațiunea sa va sprijini un candidat integru, ce luptă cu corupția și creditat cu cele mai mari șanse de cetățenii țării pentru a învinge.

Anterior și Partidul Liberal, care a inițiat formarea unui bloc comun al partidelor  unioniste, se pronunța pentru un candidat comun al unioniștilor și, eventual al tuturor partidelor pro-europene la prezidențiale.

Ideea unui candidat comun al dreptei este bună, dar greu de realizat, având în vedere că partidele și liderii acestora au deseori interese diferite, așa cum au demonstrat și scrutinele anterioare, a comentat pentru Radio Chișinău publicistul Nicolae Negru. În aceste condiții, cea mai bună soluție ar fi ca partidele să-și unească forțele în turul doi de scrutin, consideră Nicolae Negru.

„Ar fi logic ca în primul tur să meargă toți candidații care doresc, alegătorul să decidă, iar în turul doi, toate partidele de dreapta să sprijine acel candidat desemnat de electorat. Este important însă să elaboreze un pact de neagresiune, chiar dacă nu obligatoriu unul semnat, dar să aibă în vedere, pornind în campania electorală, că o să existe și turul doi. Să nu ardă toate punțile”, a subliniat comentatorul.

Amintim că alegerile prezidențiale vor avea loc la sfârșitul acestui an, cel mai probabil în luna noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău