Nicolae Negru | ”Chestiunea limbii române nu este una minoră, iar fără a recunoaște faptul că cetățenii R. Moldova vorbesc limba română nu ne putem mișca înainte” (Revista presei)

  • 02 Noiembrie 2018 09:33
Nicolae Negru | ”Chestiunea limbii române nu este una minoră, iar fără a recunoaște faptul că cetățenii R. Moldova vorbesc limba română nu ne putem mișca înainte” (Revista presei)

Revista presei - 2 noiembrie 2018

Fără recunoașterea adevărului că vorbim limba română nu ne putem mișca înainte”, afirmă analistul Nicolae Negru în Ziarul Național, cu referire la eșecul Parlamentului de a introduce limba română în Constituție.

”Chestiunea limbii române nu este una minoră, iar fără a recunoaște faptul că cetățenii R. Moldova vorbesc limba română nu ne putem mișca înainte”, subliniază analistul. Și continuă: ”Crezând că „fac politică”, majoritatea deputaților noștri se consumă în politicianism, în conjuncturism rușinos. Adevărul ar trebui să fie în afara conjuncturilor politice. Pe fundamentul minciunii, al RSSM-ului, nu poți dura o construcție modernă, europeană, nu poți consolida o societate. Numai adevărul are proprietatea de a consolida oamenii”, opinează Nicolae Negru în Ziarul Național.

Cotidianul preia declarațiile deputatei PLDM, Maria Ciobanu, precum că  va solicita președintelui României, Klaus Iohannis, retragerea cetățeniei românești deputaților care s-au opus introducerii pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a unui proiect privind modificarea articolului 13 a Constituției și introducerea sintagmei „limba română”. De asemenea, Maria Ciobanu a spus că va cere anularea titlului de doctor în filologie a deputatului Partidului Democrat din Moldova, Nae-Simion Pleșca, după ce nu a susținut introducerea în Constituției a sintagmei „limba română”. Solicitat de Cotidianul, Nae-Simion Pleșca a declarat că inițiativa ar fi fost populistă, iar convingerile sale privind limba română rămân în continuare aceleași.

Pe marginea aceluiași subiect, Adevărul o citează pe președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care punctează: „Să nu recunoști limba română drept limba comunității noastre este o rușine”

„Limba română nu este monedă de schimb și nici nu ar trebui să fie exploatată în declarații populiste, utilizate cu scop electoral. Să nu recunoști limba română drept limba comunității noastre este o rușine și o palmă adusă tuturor vorbitorilor de limbă română, în orice regiune ar locui aceștia, este o profanare a științei și a adevărului lingvistic și istoric”, a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Portalul Tribuna publică un interviu cu liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, în care acest vorbește despre situația din municipiul Chișinău, în calitatea sa de primar ales al capitalei. Andrei Năstase subliniază că majoritatea problemelor din Chișinău sunt cauzate de ”lipsa voinței guvernării locale ilegale de a activa în beneficiul oamenilor, ci exclusiv în interesul mafiei imobiliare. Cunoașteți foarte bine că la această etapă capitala este condusă de o administrație uzurpată și total ineficientă (…). Chișinăul are nevoie de proiecte de modernizare în toate domeniile, începând cu construcția și reparația drumurilor,  apă și canalizare, soluționarea problemei deșeurilor și terminând cu tot ceea ce reprezintă confortul urban, transportul public, spații verzi, amenajarea curților, străzi pietonale, etc”, a menționat Andrei Năstase.

Portalul Moldova.org notează că „Ziua tăcerii” ar putea fi anulată. Astfel, restricțiile legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și a perimetrului din imediata apropiere ar putea fi eliminate din legislație.

O recomandare în acest sens se conține în raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău, care a fost finalizat de comisia juridică, numiri și imunități.

”Potrivit raportului, „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere principiilor consfințite în materie electorală. Această poziție a fost susținută și de Asociația Promo-LEX”, scrie Moldova.org.

Timpul publică un reportaj despre protestele locuitorilor din localitatea Sipoteni, raionul Călărași, în legătură cu lipsa locurilor în trenul care îi duce spre Chișinău.

”În fiecare dimineață, la ora 5:15, aproape două sute de persoane, locuitori ai s. Sipoteni, r-nul Călărași, așteaptă în gară trenul Ungheni-Chișinău, care urmează să-i ducă la serviciu în Capitală. Odată cu apariția trenului, începe marea luptă pentru un loc în vagoanele deja arhipline cu oameni, care urcă la stațiile anterioare, de la Ungheni încoace”, scrie publicați Timpul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău