Nicolae Negru: A ieșit Orhei din componența Republicii Moldova?

  • 05 Mai 2023 09:57
Nicolae Negru: A ieșit Orhei din componența Republicii Moldova?

Un caz ieșit din comun: premierul Dorin Recean a fost împiedicat să intre în sala de conferințe a Consiliului Raional din Orhei, fiind nevoit să discute cu primarii locali, convocați de el, în coridor, stând în picioare, susține editorialistul Nicolae Negru, scrie Ziarul Național.

Gestul sfidător, impertinent, de a nu-l lăsa pe premierul Republicii Moldova să intre în sală și l-a asumat președintele Consiliului Raional, Dinu Țurcanu, motivând că vizita lui Dorin Recean nu a fost coordonată cu autoritățile raionului. Conform PRO TV Chișinău, în timp ce, premierul sta de vorbă cu primarii, președintele Consiliului Raional, membru al „Partidului Șor”, relata live pe o rețea socială, în fața primăriei, explicând de ce l-a sfidat pe premier: „Faima actualului prim-ministru, de pe timpul când era în slugi la Guvernul Filat, vă aduceți aminte, faimosul slogan... cu capul de asfalt. Așa se exprima actualul prim-ministru despre cei care cumva îndrăzneau să aibă o opinie separată”. ..

Putem înțelege supărarea dlui Țurcanu pentru că nu a fost anunțat despre vizita premierului, dar aceasta nu-i dă dreptul să-i închidă ușa în nas. Și cu atât mai mult să-și justifice neobrăzarea trișând (fraza „cu capul de asfalt” nu era un „faimos slogan”, ci a fost extrasă dintr-o înregistrare obscură a unei discuții telefonice pe care Recean a avut-o cu un alt înalt funcționar, membru al PLDM, despre niște controale la o întreprindere cu capital străin). Astfel înțelege dl Dinu Țurcanu să facă „politică”, să-și camufleze gestul de nesupunere administrativă cu „îndrăzneala” unui opozant, fluturându-și „opinia separată”, un fel de „Vodă da și Hâncul ba”, fiind de fapt o marionetă a criminalului Șor, un lacheu care comite o josnicie.

Conform Constituției, guvernul „exercită conducerea generală a administrației publice”, din care fac parte și administrațiile publice locale. Chiar dacă „administrația publică în unitățile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile autonomiei locale, ale descentralizării serviciilor publice, ale eligibilității autorităților administrației publice locale și ale consultării cetățenilor în problemele locale de interes deosebit”, „aplicarea principiilor enunțate nu poate afecta caracterul de stat unitar”.

Cu alte cuvinte, raionul Orhei nu poate fi transformat într-o ocină, într-un fief al cuiva, în afara preocupărilor administrației publice centrale, a guvernului, - gestul lui Dinu Țurcanu trebuie privit ca o manifestare de „autonomie” totală, de separare, pe plan administrativ, a raionului Orhei de restul teritoriului Republicii Moldova.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău