Nicolae Negru: Va reuși România să învingă oligarhia din Republica Moldova?

  • 12 Februarie 2016 10:21
Nicolae Negru: Va reuși România să învingă oligarhia din Republica Moldova?

Revista presei din 12 februarie 2016

Va reuși România să învingă oligarhia din Republica Moldova? Se întreabă Nicolae Negru în Ziarul Național. În opinia editorialistului recunoscând Guvernul Filip, România a făcut,  un pas riscant pentru imaginea ei în Republica Moldova. Ea și-a luat de facto un angajament de luptă contra oligarhiei locale, contra sistemului construit de oligarhi. Sarcina nu e deloc ușoară, Plahotniuc nu este dispus să cedeze, dacă e să judecăm după modul cum a fost reales președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi.

Cum încearcă Rusia să „salveze” R. Moldova scrie Vasile Gârneț în Ziarul Național. R. Moldova – ajunsă la sapă de lemn, cu o guvernare coruptă, puternic contestată – este terenul prielnic pentru a debarca sau reactiva niscaiva „omuleți verzi”. Coloana a cincea rusească, reprezentată la Chișinău de partidul lui Dodon și de adunătura anarhistă a lui Renato Usatîi, s-a și pus pe treabă. Totodată  a fost lansat un torent de minciuni și speculații otrăvite de la Moscova în legătură cu expansionismul occidental și românesc. Toate aceste cabale și teorii conspiraționiste nu au nimic comun cu realitatea, ci sunt doar un prilej pentru un atac concertat al Rusiei în Moldova – un stat eșuat, veriga cea mai slabă în zona de est a Europei, susține ziaristul.

Un studiu elaborat de stratfor.com arată oportunitățile României de a-și consolida pozițiile sale în Republica Moldova, scrie Jurnal de Chișinău. „Într-un moment în care 80% din băncile R. Moldova sunt sub supraveghere, România este într-o poziție favorabilă să acorde ajutor Chișinăului, având în vedere relațiile sale speciale cu malul stâng al Prutului și interesul său de a scoate Chișinăul din orbita Moscovei”, precizează stratfor.com. Autorii analizei scriu despre faptul „mai puțin cunoscut, dar foarte important” că, în iulie 2015, o delegație din partea Băncii Naționale a României a efectuat o vizită în R. Moldova. Obiectivul oficial al vizitei a fost lansarea unui proiect UE, care își propunea consolidarea capacității Băncii Naționale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii sistemului bancar.

Adevărul remarcă declarație făcute ieri de liderul Pl la N4 potrivit cărora  Partidul Liberal ar putea trece în opoziție, dacă situația din țară nu se va îmbunătăți, anunță președintele partidului, Mihai Ghimpu. Acesta infirmă că PD ar deține controlul absolut asupra instituțiilor statului și este convins că actuala guvernare va aduce rezultate.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău