Nicolae Negru: Moscova mizează pe trădare sau pe incompetența Chișinăului (Revista presei)

  • 24 Mai 2016 09:34
Nicolae Negru: Moscova mizează pe trădare sau pe incompetența Chișinăului (Revista presei)

Revista presei din 24 mai 2016

Petru Bogatu comentează în Ziarul Național rămășagul lui Mihai Ghimpu că opoziția va pierde alegerile prezidențiale. Autorul scrie că  opoziția, și cea de stânga, și cea de dreapta ”par să fie rătăcite, remarcându-se deocamdată doar prin suficiență, naivitate și diletantism. Pe de o parte, e optimismul exacerbat al Maiei Sandu care spune că a convenit cu Platforma DA să înainteze un candidat unic. Pe de alta, sunt echivocurile șmechere ale lui Andrei Năstase care evită să-i împărtășească visele premonitorii fără a o contrazice fățiș, scrie Petru Bogatu... Rusofilul Renato Usatîi la braț cu pretinși luptători europeni cu oligarhia. Poziția duplicitară a Partidului Popular European din Moldova. Puzderia de candidați mici ale unor partide microscopice ce încap toate în podul lui Plahotniuc. Atare combinații nu prevestesc nimic bun pentru opoziția antisistem”, comentează editorialistul de la Ziarul Național.

În aceeași publicație, Nicolae Negru titrează că Moscova mizează pe trădare sau pe incompetența Chișinăului, comentând ceea ce se întâmplă pe „frontul” transnistrean. ”Nou este contextul internațional în care Rusia își desfășoară atacul diplomatic asupra Republicii Moldova, profitând de președinția germană în cadrul OSCE și de o relativă dezangajare a americanilor în procesul de reglementare transnistreană, de retragerea lor „pe planul doi” în căutarea soluțiilor de contracarare a planurilor de „transnistrizare” a Republicii Moldova. Berlinul pare să justifice miza Moscovei. Reprezentantul ministrului de Externe al Germaniei, care a vizitat recent Chișinăul, propune autorităților noastre niște concesii care semnifică o recunoaștere de facto a unui stat transnistrean”, scrie Nicolae Negru.  

Evenimentul Zilei îl citează pe analistul de politică externă american, Robert Kaplan, care a declarat în cadrul unui interviu pentru presa centrală de la București că Rusia nu se va angaja într-un conflict cu NATO, în schimb va lucra în direcția destabilizării Republicii Moldova și a Ucrainei.

În cadrul campaniei Stop Fals, Ziarul de Gardă denunță falsurile  de Ziua Victoriei, 9 mai, o săr­bă­toare con­tro­ver­sată pen­tru Republica Mol­dova. Cli­șe­ele des­pre „Marele Răz­boi pen­tru Apă­ra­rea Patriei”, glo­ri­fi­ca­rea „sol­da­tu­lui sovi­e­tic eli­be­ra­tor”, per­soane care își prind la piept nume­roase meda­lii care nu au nimic în comun cu cel de-al Doi­lea Răz­boi Mondial, ca și pro­mo­va­rea pan­gli­cii „Sfân­tul Ghe­or­ghe” și, mai nou, a acțiu­nii „Regi­men­tul Nemu­ri­tor”, gene­rează con­tro­verse și dis­pute. Pe larg citiți în ediția electronică a Ziarului de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău