Nicolae Negru: „Acceptând funcția de ministru, Alexandru Tănase era conștient că va deveni ținta unor atacuri politice” (Revista presei)

  • 12 Martie 2018 11:56
Nicolae Negru: „Acceptând funcția de ministru, Alexandru Tănase era conștient că va deveni ținta unor atacuri politice” (Revista presei)

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a anunțat că demisionează din funcție, după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care fostul președinte al Curții Constituționale discută cu Veaceslav Platon. Chiar dacă ieri Alexandru Tănase spunea că această discuție „nu scoate în evidență nimic interesant, decât însăși faptul existenței discuției în sine”, ieri ministrul și-a anunțat demisia și retragerea din viața publică, scrie Ziarul Național.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru consideră că este o demisie surprinzătoare căci, acceptând postul de ministru în Guvernul Partidului Democrat, Alexandru Tănase era conștient că va deveni ținta unor atacuri politice. Potrivit lui Negru, reacția lui Alexandru Tănase de ieri nu anticipa o demisie. „Ceva s-a schimbat peste noapte. Ce anume? Să fie perspectiva publicării unor noi înregistrări? Nu este exclus că lui Alexandru Tănase i s-a cerut să demisioneze, pentru a proteja Guvernul”, afirmă Nicolae Negru. De asemenea, analistul politic nu exclude că ținta adevărată a loviturilor, care ar fi opera serviciilor secrete rusești, este liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Ministrul Justiției Alexandru Tănase ar putea fi candidatul perfect pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și nu doar, este de părere analistul Victor Gurău, care spune că ar fi vorba de „o demisie de onoare tactică”. De asemenea, acesta crede că Alexandru Tănase va fi și „o locomotivă cu dublă tracțiune pentru electoratul unionist în alegerile parlamentarele din toamna anului 2018”. „A făcut un pas decisiv în spate, pentru a reveni în forță foarte curând”, susține acesta.

Alexandru Tănase continuă a fi ministru al Justiției. Mandatul acestuia va înceta doar după ce va fi îndeplinită procedura legală privind demisia sa din funcție, scrie ZDG. Ziarul amintește că în dimineața zilei de 11 martie, Alexandru Tănase și-a anunțat intenția de a pleca din funcția de ministru al Justiției. O cerere de demisie în acest sens Tănase susține că va depune în zilele următoare. Cererea respectivă urmează a fi semnată de către premierul Pavel Filip, ulterior aceasta va ajunge pe masa șefului statului, Igor Dodon. Până la acest moment, nici premierul Pavel Filip, nici președintele Igor Dodon nu au comentat anunțul lui Alexandru Tănase de a pleca din funcția pe care o exercită mai puțin de trei luni.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că PDM o va înainta pe Silvia Radu la alegerile din Chișinău și explică în Adevărul de ce Plahotniuc a propus opoziției un candidat comun. Propunerea liderului PDM, Vlad Plahotniuc, adresată opoziției de dreapta, privind desemnarea pentru alegerile anticipate din Chișinău a unui candidat comun, nu putea fi acceptată din start de PAS, PL și PPDA. Expertul politic consideră că democrații urmăresc alt scop decât cel anunțat public.

„Nu este nimic altceva decât crearea unei direcții care îi permite PD-lui să suțină un candidat independent, fără ca să-și asume responsabilități politice pentru faptul că nu își vor înainta propria candidatură”, spune Anatol Țăranu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău