Nicolae Ciucă: Suntem alături de supraviețuitorii și salvatorii atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001

  • 11 Septembrie 2022 12:23
Nicolae Ciucă: Suntem alături de supraviețuitorii și salvatorii atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, un mesaj de solidaritate cu poporul american, la 21 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

„Au trecut 21 de ani de la atacurile teroriste care au însemnat șoc, teamă și durere pentru întreaga lume. Tragedia națiunii americane, împărtășită de întreaga planetă, a lovit în fibra libertății și democrației - încrederea și respectul față de celălalt. Cinstim memoria celor care au plecat dintre noi și suntem alături de supraviețuitorii și salvatorii atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste peste două decenii au însemnat o tranziție lungă și anevoioasă de la șoc și teamă până la echilibru și solidaritate: între cetățenii planetei și între națiunile lumii. Soliditatea comunității internaționale a fost dovedită din nou prin modul concertat în care amenințările la adresa păcii și securității internaționale au fost adresate, într-o luptă necontenită împotriva terorismului și pentru protejarea democrației", se arată în mesaj.

Premierul Ciucă a reamintit, totodată, că România a fost și rămâne solidară Statelor Unite ale Americii, lucru reflectat de colaborarea dintre cele două țări în plan militar.

„Militarii noștri, în misiuni dintre cele mai complexe, au dovedit profesionalism și dedicare, contribuind la apărarea păcii și valorilor democratice. În cele mai importante misiuni, în Irak și Afghanistan, militarii români au fost solidari față de partenerul american, luptând alături de societățile democratice împotriva terorismului și pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale. Camarazilor mei le sunt recunoscător și încă o dată le mulțumesc! Spiritul lor de sacrificiu ne inspiră și astăzi când trăim din nou în realitatea războiului din apropierea granițelor. Iar exemplul lor ne arată că solidaritatea și umanitatea sunt cheia către poarta securității regionale și globale", a transmis Nicolae Ciucă.

El a subliniat importanța Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, mai ales în actualul context internațional, transmite Agerpres.

„Parteneriatul strategic România-SUA continuă să fie un pivot pentru stabilitatea în regiune și pe continent, mai ales în contextul războiului din Ucraina. România este acum un teritoriu securizat, un stat care are capacitatea să-și apere cetățenii și teritoriul în această perioadă dificilă, să fie linie de siguranță a Uniunii Europene. Lecția celor 21 de ani, în care toate societățile democratice s-au coalizat împotriva terorismului, ne este călăuză pentru conviețuirea în pace și siguranță", se mai arată în mesaj.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău