Nicolae Ciucă: România va deveni un pol relevant la nivel internațional în producerea de energie nucleară

  • 21 Mai 2023 15:05
Nicolae Ciucă: România va deveni un pol relevant la nivel internațional în producerea de energie nucleară

România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant și substanțial oferit de Statele Unite ale Americii și viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului național nuclear civil, a declarat sâmbătă premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

”Salut anunțul președintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summitului G7, într-un moment important pentru România și pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetățeni și economie, produsă în condiții prietenoase cu mediul. Statele Unite ale Americii și parteneri multinaționali publici și privați din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite vor finanța cu până la 275 milioane de dolari proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) și U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potențial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului”, a precizat premierul, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Acesta a mulțumit partenerilor din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite pentru încrederea pe care o au în România.

”Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect sigur, eficient și performant! Fiind a doua țară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internațional în ceea ce privește producerea energiei nucleare. La nivelul Guvernului, încurajăm aceste investiții. Criza energetică pe care am gestionat-o în cursul anului trecut a arătat, o dată în plus, că avem capacitatea să fim independenți energetic și să consolidăm profilul în acest sector, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare. Energia curată, sigură și accesibilă cetățenilor și economiilor noastre este abordarea responsabilă și viitorul acestui sector, iar acțiunile Guvernului României sunt circumscrise acestui obiectiv”, a mai arătat premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău