Nicolae Ciucă: România susține deschis Republica Moldova și Ucraina în aspirațiile lor europene

  • 23 Mai 16:08
Nicolae Ciucă: România susține deschis Republica Moldova și Ucraina în aspirațiile lor europene

România susține deschis Republica Moldova și Ucraina în aspirațiile lor europene. Și sunt vizibile progresele acestor două țări pe calea reformelor, dar acest drum nu e deloc ușor. Despre aceasta a declarat președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, la Black Sea and Balkans Security Forum, care se desfășoară la București, transmite IPN.

„În regiunea Mării Negre, Ucraina luptă pentru democrație și libertate, pentru apărarea lumii bazate pe reguli și a securității noastre, a tuturor. Aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE face parte dintr-un proces mai larg de transformare a regiunii Mării Negre într-un spațiu al securității militare și prosperității economice. Sunt vizibile progresele acestor două țări pe calea reformelor, dar acest drum ne e deloc ușor”, a menționat Nicolae Ciucă, citat de agerpres.ro.

El a adăugat că România are expertiză, știe ce înseamnă un proces de aderare și mai apoi o integrare profundă în structurile europene și reducerea decalajelor economice față de statele dezvoltate.

„Eu unul sunt încrezător, pentru că ambele state au toate premisele necesare aderării: voință politică puternică, atașament pentru valorile europene, determinarea de a face reforme, sprijin popular crescut în favoarea integrării în Uniunea Europeană și numeroase oportunități. Și UE are, la rândul său, de câștigat din integrarea celor două state”, a spus președintele Senatului României.

„Este necesar să se lucreze pe câteva direcții de acțiune clare, în sprijinul integrării Republicii Moldova și a Ucrainei. Ucraina nu trebuie doar să se apere, ci să câștige războiul cu Rusia. Sprijinirea celor două state pentru a-și spori reziliența și pentru lupta împotriva dezinformării rusești (...). Eu cred că, dincolo de sprijinul pe care îl primiți de la partenerii externi, este absolut important să determinați sprijinul intern, și am înțeles temerea dumneavoastră față de ceea ce înseamnă propaganda, slăbirea acestor trăiri și simțăminte față de beneficiile pe care poate să le aducă statutul de stat membru al Uniunii Europene. Ca atare, în această direcție trebuie să se îndrepte toate demersurile noastre și să continuăm ca, dincolo de deciziile pe care dumneavoastră le luați, să existe această coordonare pentru complementarea parcursului fiecăreia dintre țări”, a mai spus Nicolae Ciucă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer fragmentat
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
20
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău