Nicolae Ciucă: Retorica Rusiei e de neînțeles. NATO își va proteja toți membrii. România își reafirmă sprijinul acordat Ucrainei

  • 21 Decembrie 2021 15:04
Nicolae Ciucă: Retorica Rusiei e de neînțeles. NATO își va proteja toți membrii. România își reafirmă sprijinul acordat Ucrainei

Premierul român Nicolae Ciucă a avut azi o întrevedere la nivel înalt cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi lideri au discutat despre situația din jurul Ucrainei și despre tensiunile de la Marea Neagră generate de provocările Federației Ruse.

După întrevedere Nicolae Ciucă și Jens Stoltenberg au susținut o conferință de presă comună. Premierul României a precizat că au fost purtate discuții care „s-au axat cu precădere la situația de securitate din jurul Ucrainei și de la Marea Neagră”.

Premierul României a precizat că narativul Federației Ruse e de neînțeles în contextul în care Moscova denunță acțiunile NATO ca fiind provocări și nu viceversa, scrie Defeneseromania.ro.

„Actuala comasare de trupe rusești e semnificativă, neprovocată și nejustificată. Nu putem înțelege cum acțiunile NATO și ale Ucrainei pot fi considerate provocări”, a precizat Nicolae Ciucă, în cadrul conferinței în care l-a avut alături pe Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„NATO își va apăra toți membrii. Angajamentul de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a Alianței. Am discutat cu secretarul general Stoltenberg cum ne-am putea consolida securitate în mod mai eficient”, a mai precizat premierul României.

România și-a reafirmat sprijinul necondiționat pentru integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei 

Nicolae Ciucă a purtat discuții cu Jens Stoltenberg și despre „nevoia de a întări acțiunile de descurajare” și a „amenințărilor pe Flancul Estic”.

Totodată, România și-a reafirmat sprijinul pentru integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei, supusă agresiunii Federației Ruse după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în 2014 și războiul din Donbas.

„Reafirm sprijinul acordat de România Ucrainei în ceea ce privește integrritatea și suveranitatea teritorială. Dreptul oricărui stat de a-și alege liber politica externă e un principiu fundamental al suveranității”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

Amintim că ieri seară premierul român Nicolae Ciucă și-a început vizita de lucru la Bruxelles cu un dineu de lucru oferit de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Fri
25
Sat
25
Sun
25
Mon
28
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău