Nicolae Ciucă: La granița unui conflict, nu putem sta nepăsători. România are cele mai puternice garanții de securitate

  • 02 Februarie 15:20
Nicolae Ciucă: La granița unui conflict, nu putem sta nepăsători. România are cele mai puternice garanții de securitate

Președintele Senatului României Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că la granița unui conflict nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile, poziția liderului liberal venind în contextul în care șeful Statului Major al Apărării a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina, iar premierul Marcel Ciolacu a precizat că nu există riscul ca România să fie angajată într-un război.

Ciucă, fost șef al Statului Major al Apărării în perioada 2015-2020, a subliniat că ceea ce crede că a vrut să transmită șeful Armatei a fost nevoia de actualizare a legii pentru pregătirea teritoriului pentru astfel de situații.

“E nevoie să avem măsuri legale, concrete pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea teritoriului și populației pentru apărare. România nu a beneficiat niciodată de garanții de securitate mai puternice, mai consolidate decât avem azi. Dar dincolo de aceste garanții e nevoia fiecărei țări în parte pentru a-și actualiza și a-și ridica toate problemele și a analiza toate ipotezele pentru a fi pregătiți pentru orice situație. Aici e vorba de mesajul profesional. Cred că generalul Vlad a transmis un mesaj care vizează nevoia de legiferare, de reglementări, astfel încât să avem un mecanism care să permită consolidarea capacităților de apărare. În ceea ce privește riscurile, suntem o țară la granița unui conflict, nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile și vă asigur că au fost luate toate măsurile (…) pentru ca împreună cu aliații să facem față oricărei provocări”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Digi24.

Și Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări joi că România este protejată de “cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe pe Pământ”.

“Toate aceste chestiuni în NATO sunt discutate permanent și atucni când avem întâlniri la nivel înalt luăm decizii care au impact pe o perioadă mai lungă. Aceste lucruri se analizează și decizia se ia de noi toți împreună. NATO s-a dovedit a fi o organizație solidă, foarte puternică, cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe pe Pământ. Iar România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum ca partea a NATO”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un răspuns la întrebarea din partea CaleaEuropeană.ro.

“În urmă cu o săptămână, cu prilejul unui discurs în fața Corpului Diplomatic străin acreditat la București, ați afirmat că, la 20 de ani de la aderarea la NATO, ambițiile și așteptările României sunt mari, dar și că țara noastră beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție de până acum. Din acest punct de vedere, cum evaluează România pozițiile aliate și occidentale privind scenariul unui conflict cu Rusia, transformarea NATO pentru capacitate de luptă și economie de război, dar și privind perspectiva unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă?” a fost întrebarea din partea CaleaEuropeană.ro pentru șeful statului.

Întrebarea a vizat și posibila alegere a lui Donald Trump pentru al doilea mandat și despre cum ar afecta asta Alianța. “Despre alegeri în state aliate partenere, nu e cazul să mă exprim eu. Fiecare națiune își alege liderii”, a declarat scurt președintele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău