Nicolae Ciucă: Importanța strategică a Regiunii Mării Negre nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

  • 01 Aprilie 2023 17:40
Nicolae Ciucă: Importanța strategică a Regiunii Mării Negre nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

Importanța strategică a Mării Negre nu mai poate fi ignorată în contextul războiului din Ucraina, iar fără NATO și UE nu poate exista o pace durabilă în regiune, bazată pe valori, a declarat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă, la conferința cu tema “Threats and opportunities in the Black Sea area”, eveniment organizat la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

„Regiunea extinsă a Mării Negre s-a constituit întotdeauna într-o graniță geopolitică sau o punte între Europa, Orientul Mijlociu și Asia, compusă din popoare, culturi și interese politice diverse. Amenințările la adresa regiunii au izvorât din diferențe, războaie și rivalități. Dar, regiunea extinsă a Mării Negre reprezintă și o oportunitate în ceea ce privește construirea de punți, relații comerciale, respect și înțelegere reciprocă. Este, de asemenea, regiunea care ar putea fi aleasă pentru a testa consolidarea încrederii, cooperarea și reconcilierea post-conflict, când se va ivi momentul potrivit pentru perspectivele păcii”, a afirmat Ciucă, citat de Agerpres.

El a subliniat că importanța strategică a Mării Negre nu mai poate fi ignorată în contextul războiului din Ucraina.

“Să nu uităm, când se întrevede o lipsă de atenție, cineva va încerca să profite de situație”, a transmis premierul.

“Războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina este cel mai tragic și violent din regiunea extinsă a Mării Negre, iar prioritatea acum este capacitatea noastră de a răspunde la războiul rus de agresiune din Ucraina. Rusia nu trebuie să câștige. Ucraina trebuie să-și păstreze independența, suveranitatea și integritatea teritorială. Și Rusia ar trebui să plătească pentru război, pentru distrugerea Ucrainei, pentru crimele de război și ar trebui să ne asigurăm că războiul nu se va întoarce niciodată ca instrument de rezolvare a ambițiilor, problemelor interne și aspirațiilor politice externe. (…) Principiile Cartei ONU, precum și cele ale Cartei de la Paris și ale Actului Final de la Helsinki trebuie să prevaleze. (…) Precedentul Ucrainei și ingerința Rusiei în spațiul public al tuturor acestor state independente îi face pe toți cei din spațiul post-sovietic să simtă că ar putea fi următorii pe lista de intervenții”, a completat Nicolae Ciucă.

Premierul a evidențiat, pornind de la experiența sa militară, că trebuie sprijinit efortul Ucrainei de a se apăra în fața unui război neprovocat, ilegal și ilegitim.

“Vom sprijini Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a-și atinge obiectivul de eliberare a țării”, a adăugat el.

Prim-ministrul a subliniat, totodată, că trebuie conferită o puternică coerență Flancului estic al NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră, de la Marea Nordului la Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău