Nicolae Ciucă, după vizita la Chișinău: România susține eforturile R. Moldova de reformă, apropiere de comunitatea europeană și de creștere a rezilienței în sectoare esențiale pentru cetățeni

  • 12 Februarie 2022 15:58
Nicolae Ciucă, după vizita la Chișinău: România susține eforturile R. Moldova de reformă, apropiere de comunitatea europeană și de creștere a rezilienței în sectoare esențiale pentru cetățeni

România susține eforturile Republicii Moldova de reformă, apropiere de comunitatea europeană, precum și de creștere a rezilienței în sectoare esențiale pentru cetățeni, a transmis premierul Nicolae Ciucă în urma vizitei pe care a întreprins-o la Chișinău cu prilejul desfășurării ședinței comune a celor două guverne de pe ambele maluri ale Prutului.

”Prima reuniune a Guvernelor României și Republicii Moldova organizată la Chișinău ne-a oferit ocazia unui dialog de substanță asupra priorităților comune. Am avut discuții extinse despre potențialul uriaș de colaborare în domeniul economic, în condițiile în care România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Valorificarea acestui potențial  reprezintă o așteptare a companiilor românești și un efort absolut necesar pentru dezvoltarea, asigurarea prosperității și a locurilor de muncă mai bine plătite în Republica Moldova”, a precizat premierul într-un mesaj publicat pe Facebook, potrivit caleaeuropeana.ro.

Acesta și-a exprimat ”puternica încredere” față de faptul că ”sprijinul constant al României este deplin răsplătit de eforturile remarcabile pe linia reformelor și de traiectoria ireversibilă a parcursului european al Republicii Moldova.”

”Gestionarea pandemiei COVID-19 și a crizei energetice a întărit relația noastră bazată pe solidaritate și pe unitatea de limbă, cultură și istorie. Am dat asigurări doamnei președinte Maia Sandu, doamnei prim-ministru Natalia Gavrilița și președintelui Parlamentului, domnul Igor Grosu, că România susține cu fermitate parcursul european al Republicii Moldova, singura cale în măsură să asigure stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică și socială a țării”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Premierul a reiterat faptul că ”Guvernul României este în continuare alături de autoritățile de la Chișinău în gestionarea provocărilor majore din sectorul energetic, un domeniu cu implicații semnificative pentru cetățeni.”

Totodată, Nicolae Ciucă a amintit de Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, prin care ”România va sprijini eforturile Republicii Moldova de dezvoltare durabilă, de avansare pe calea reformelor și racordarea fermă la spațiul european, prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală.”

România și Republica Moldova au semnat vineri o serie de documente bilaterale a finalul ședinței comune a guvernelor român și moldovean, între acestea aflându-se și Acordul interguvernamental privind implementarea unui program de asistență în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României, acord parafat de premierul Nicolae Ciucă și prim-ministrul Natalia Gavrilița.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău