Nicolae Ciucă, după reuniunea șefilor de Guvern NATO din Europa de Sud-Est: O atenție deosebită ar trebui acordată Republicii Moldova

  • 28 Martie 2022 12:44
Nicolae Ciucă, după reuniunea șefilor de Guvern NATO din Europa de Sud-Est: O atenție deosebită ar trebui acordată Republicii Moldova

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, în conferința de presă comună organizată după reuniunea șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, de la Sofia, că ”Rusia este acum cea mai serioasă amenințare pentru securitatea noastră comună. ”Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă și avem nevoie de mai multă reziliență a societății și a infrastructurii pentru o mai bună securitate”, a mai spus șeful Executivului, transmite news.ro.

Potrivit sursei citate, șeful Executivului de la București a mai declarat că astăzi s-a discutat despre cum să se dezvolte cooperarea ca aliați ai NATO pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic.
 
”Țările noastre au deja o expertiză puternică de cooperare regională în domeniul apărării care poate fi valorificată în acest scop. I-am invitat pe aliații noștri să contribuie la structurile NATO de pe teritoriul nostru. Am dat dovadă de o abordare constructivă în a-i ajuta pe partenerii noștri să facă față consecințelor acestui război neprovocat, condus de Rusia. Ucraina se află într-o situație critică. O atenție deosebită ar trebui acordată Republicii Moldova, care se confruntă cu crize care se suprapun. Criza refugiaților a pus la încercare rezistența instituțiilor statului și dificultățile economice ale acestora ca urmare a războiului”, a menționat premierul României. 
 
Nicolae Ciucă a menționat că, ”în timp ce stăm alături de cei trei parteneri ai noștri estici, Ucraina, Republica Moldova și Georgia, pe calea deschisă cu cererile lor legitime către Uniunea Europeană, a reiterat sprijinul puternic bazat pe merit pentru toți candidații din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană”, em arătând că ”UE este singura lor garanție pașnică pentru transformare și creștere”.
 
Nicolae Ciucă a mai afirmat: ”Nu avem nicio îndoială că Rusia este acum cea mai serioasă amenințare pentru securitatea noastră comună”.
 
”Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă și avem nevoie de mai multă reziliență a societății și a infrastructurii pentru o mai bună securitate. Recunoaștem presiunea și influența rusă malignă în regiune. Am decis să-i facem față sporindu-ne rezistența. Aceasta include combaterea narațiunilor false rusești, mai multă protecție cibernetică, creșterea comerțului între noi, reducerea dependenței energetice de Rusia”, a mai spus el. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău