Nicolae Ciucă - de Ziua Românilor de Pretutindeni: În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei

  • 29 Mai 2022 11:15
Nicolae Ciucă - de Ziua Românilor de Pretutindeni: În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei

Românii, indiferent unde se află ei, sunt în centrul preocupărilor Guvernului de la București, afirmă premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit Agerpres.

"Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoșești, tradiții și identitate culturală se simt legați sufletește de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afara granițelor. Prin ceea ce sunt, prin contribuția la imaginea României în lume, trăirile lor și apropierea sufletească de identitatea noastră comună sunt emoționante. Ziua Românilor de Pretutindeni are rolul de a conștientiza această legătură indestructibilă, subliniind totodată potențialul ei", arată șeful Guvernului român.

El spune că, prin măsurile pe care Executivul le adoptă, autoritățile statului se asigură că românii din afara granițelor se bucură de drepturi depline și o mobilitate deplină dinspre sau către România.

"Sunt milioane de români în afara țării. În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei. Promovăm, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întărirea legăturilor cu comunitățile istorice românești și susținerea lor pentru păstrarea identității naționale, prin proiecte educaționale și culturale, realizate la nivel interministerial, prin colaborarea cu societatea civilă și mediul academic. De asemenea, prin măsurile pe care le adoptăm la nivelul Guvernului, ne asigurăm ca și românii din afara granițelor să se bucure de drepturi depline și acces la servicii administrative digitale și moderne și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură", subliniază Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul le transmite românilor care doresc să sprijine dezvoltarea României cu experiența și priceperea lor că sunt bineveniți să se întoarcă acasă, menționând că sunt deja adoptate măsuri care să îi motiveze pe aceștia și să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv.

"Avem români capabili și talentați, atât în țară, cât și răspândiți în întreaga lume. Cei care își doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experiența și priceperea lor sunt bineveniți să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze și să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv. Am făcut deja pași importanți pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora. Avem proiecte prin care vrem să atragem cercetători de excelență din afara țării în organizații publice de cercetare, care vor deveni centre de excelență, dar și în alte proiecte de vârf care să reunească talentele și cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administrației publice", arată premierul.

Nicolae Ciucă menționează că, având în vedere situația dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, autoritățile țin permanent legătura și sunt alături de comunitatea de români din această țară.

"Vrem, totodată, ca românii care aleg să muncească în afara granițelor să fie respectați și să li se respecte drepturile prevăzute în legislația țărilor în care muncesc și am convingerea că memorandumul semnat de curând în acest sens la nivelul ministerelor de resort din România și Italia va fi urmat de demersuri similare și cu alte state din Uniunea Europeană și nu numai. Nu în ultimul rând, având în vedere situația dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, ținem permanent legătura și suntem alături de comunitatea de români din această țară, să le asigurăm tot ceea ce au nevoie pentru a putea să facă față tragediei războiului și crizelor conexe acestui conflict. Suntem alături de toți românii de pretutindeni", precizează șeful Guvernului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:4,63 m/s
Thu
2
Fri
1
Sat
0
Sun
-4
Mon
-5
Arhivă Radio Chișinău