Niciun Brexit, nicio Comisie Europeană nouă: 1 noiembrie ar fi trebuit să fie data tuturor schimbărilor la Bruxelles (dpa)

  • 01 Noiembrie 2019 11:50
Niciun Brexit, nicio Comisie Europeană nouă: 1 noiembrie ar fi trebuit să fie data tuturor schimbărilor la Bruxelles (dpa)

Data de 1 noiembrie ar fi trebuit să fie una a tuturor schimbărilor la Bruxelles, dar în realitate ea pare să fie o zi obișnuită după ce Regatul Unit și-a amânat retragerea din Uniunea Europeană, iar debutul noii Comisii Europene a fost amânat și el, comentează vineri dpa, preluat de Agerpres.

Noua dată-limită pentru Brexit - a treia în tot atâția ani - este acum 31 ianuarie 2020, după ce solicitarea Londrei pentru o amânare a fost aprobată de UE în această săptămână.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, acționează în prezent ca președinte interimar până la 1 decembrie, atunci când urmează să predea ștafeta germancei Ursula von der Leyen.

Juncker și cei 27 de comisari europeni vor rămâne în funcție până când Ursula von der Leyen își va putea definitiva cu succes propria echipă.

Ea încă așteaptă ca România să numească un înlocuitor potrivit după ce trei dintre candidații la postul de comisar european (cei propuși de România, Ungaria și Franța) au fost respinși de Parlamentul European.

De asemenea, Regatului Unit i s-a cerut să desemneze un comisar european, după ce ieșirea țării din UE a fost amânată.

Aceste amânări nu vor afecta însă activitatea executivului comunitar și a celor 32.000 de angajați ai săi, a precizat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Comisia se va limita la afacerile curente, lucrând doar asupra dosarelor și procedurilor care sunt deja deschise, a explicat ea. Pentru chestiuni urgente, precum răspunsul UE la crize internaționale, pot fi făcute excepții.

Întreaga muncă trebuie să fie făcută ''fără a anticipa alegerile politice ale viitoarei comisii'', a spus purtătoarea de cuvânt a CE.

Pe de altă parte, Andreeva a anunțat joi că Jean-Claude Juncker va fi supus pe 11 noiembrie unei operații chirurgicale din cauza unui anevrism.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău