Niciun acord la Soci între Putin și Erdogan privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene

  • 05 Septembrie 2023 09:19
Niciun acord la Soci între Putin și Erdogan privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene

Discuțiile de la Soci dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan nu au ajuns la un acord privind realuarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Într-o conferință de presă susținută alături de Erdogan după încheierea discuțiilor, Vladimir Putin a reiterat că Moscova este pregătită să revină la respectarea acordului odată ce sunt îndeplinite toate solicitările sale privind partea acordului ce privește Rusia, transmite hotnews.ro

Kremlinul a afirmat în mod repetat acest lucru în ultima perioadă, fără a oferi însă vreun semnal concret că Rusia este cu adevărat dispusă să reia acordul.

Președintele turc Recep Erdogan a afirmat la rândul său că speră că o înțelegere privind reluarea acordului va putea fi convenită „în curând”. Erdogan a subliniat că găsirea unor culoare alternative pentru exporturile de cereale ale Ucrainei nu reprezintă o soluție reală de durată.

„Credem că inițiativa ar trebui continuată prin eliminarea neajunsurilor. Am pregătit în acest context un nou pachet care conține sugestii, în consultare cu Statele Unite. Cred că este posibil să facem progresele. Noi în Turcia credem că vom ajunge la o soluție care să întrunească așteptările în curând”, a spus Recep Erdogan.

 Liderul de la Ankara a mai declarat că Ucraina trebuie să își amelioreze poziția față de Rusia dacă dorește reluarea acordului.

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat între timp că așteaptă ca președintele Volodimir Zelenski să aibă o convorbire telefonică cu Erdogan înainte de a face comentarii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău