Nicio familie defavorizată nu a primit de la Guvern convertoare pentru televiziunea digitală (Mold-street)
-
28 Februarie 2019 09:31
Nicio familie beneficiară de ajutor social nu a primit în anul 2018, gratuit, convertoare pentru televiziunea digitală terestră. Asta chiar dacă acest lucru a fost promis de Guvernul Filip.
Potrivit mold-street.com, un an în urmă Cabinetul de miniștri a aprobat o Hotărâre care prevedea că beneficiarii de ajutor social vor primi în anul 2018, convertoare gratuite pentru televiziunea digitală terestră. Asta pe hârtie.
Or, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) constată într-un raport că în 2018, nimeni nu a beneficiat de o asemenea facilitate, iar de vină ar fi lipsa banilor în bugetul de stat alocați în aceste scopuri.
Astfel, datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) relevă ca în luna februarie 2018 erau 55.855 familii beneficiare de ajutor social. Teoretic toate aceste familii puteau solicita un convertor gratuit pentru televiziunea digitală terestră.
Hotărârea de Guvern prevedea însă că familiile beneficiare de ajutor social pentru luna februarie a anului 2018, care dispun de un televizor funcțional ce nu recepționează semnalul digital, pot obține acest utilaj doar dacă depun o cerere la asistentul social comunitar.
În total au fost depuse 9.056 de cereri, iar Ministerul Economiei a trimis pe 9 iulie 2018 o scrisoare în care solicita Ministerului Finanțelor alocarea sumei de 4,4 milioane lei pentru convertoare.
Concomitent MEI a elaborat și Cerințele tehnice convertor pentru televiziunea digitală terestră pentru organizarea unei licitații.
"În pofida demersurilor adresate Ministerului Finanțelor pe parcursul anului, în anul 2018 mijloacele financiare necesare pentru realizarea acțiunii nu au fost alocate", susține MEI.
Pe 19 noiembrie 2018, Ministerul Economiei a mai prezentat Ministerului Finanțelor propuneri privind includerea sumei de 4,4 milioane de lei în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019.
Parlamentul însă a decis să reducă cu o treime, până la doar trei milioane lei, suma ce ar urma să fie alocată în anul 2019, în acest scop în Legea bugetului de stat pentru anul 2019.
Totodată, MEI susține că a lansat deja procesul de achiziții publice pentru achiziția de decodoare pentru televiziune digitală, iar valoarea estimată fără TVA este de 2,5 milioane de lei.
De notat că pe piață sau în magazinele specializate se vând convertoare la prețuri ce oscilează între câteva sute de lei la peste o mie de lei în funcție de producător și proprietățile funcționale ale dispozitivului. Pe lângă convertor, pentru recepționarea semnalului TV digital se cere și o antenă.
Amintim că anterior Guvernul (în 2015) a mai obligat Ministerul Finanțelor să prevadă încă în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2016, alocarea de mijloace financiare în sumă de 100 milioane lei „în vederea asigurării familiilor defavorizate cu convertoare de semnal pentru recepționarea televiziunii digitale terestre”. Acești bani însă nu au ajuns la destinație.
Menționăm că procesul de tranziție la televiziunea digitală oficial urma să se încheie pe 31 decembrie 2017.
Republica Moldova a semnat în cadrul Conferinței de la Geneva din 2006 Acordul de trecerea la serviciul de radiodifuziune digitală terestră, document ratificat de Parlament în martie 2008.
Sursa: mold-street.com