NEZAVISIMAIA GAZETA | Tragedia de la Kemerovo are un caracter de sistem, nu un caracter local

  • 28 Martie 2018 11:04
NEZAVISIMAIA GAZETA | Tragedia de la Kemerovo are un caracter de sistem, nu un caracter local

Tragedia de la Kemerovo, unde, din cauza unui incendiu izbucnit în centrul comercial (mall) „Zimniaia vișnia”, în care și-au pierdut viața zeci de persoane (peste 60 - n. trad.), între care și mulți copii, nu este una locală, ci are un caracter național. Acesta este doar un caz aparte de dereglare catastrofală a sistemului, care se reproduce și în alte regiuni în care centrele comerciale care au locuri special amenajate pentru copii sunt verificate în ceea ce privește securitatea în caz de incendiu.

Acest gen de verificări care se fac în Rusia fac, de cele mai multe ori, parte dintr-o campanie de imagine, la fel ca și în cazul declarațiilor deputaților din Duma de Stat referitoare la înăsprirea pedepselor și la faptul că tragerea la răspundere are caracter iminent. În realitate, un pretext pentru efectuarea, în toate regiunile Rusiei, de verificări serioase ale sistemelor de securitate în caz de incendii, a existat cu foarte puțin timp în urmă: în toamnă, când în întreaga țară oamenii erau evacuați mereu din mall-uri și alte cladiri de genul acesta după ce erau primite telefoane anonime care anunțau existența unor ipotetice bombe. Pretextul nu a fost folosit, în orice caz nu peste tot, scrie NEZAVISIMAIA GAZETA.

De înăsprit, pot fi înăsprite orice fel de reguli, inclusiv cele împotriva incendiilor. Problema este că nici o regulă sau normă, nicio lege și nici o instrucțiune nu funcționează în Rusia în mod automat. Nu există nici structuri independente cu reputație ireproșabilă care să urmărească punerea lor în aplicare. Mall-urile sunt un business. Regulile și cerințele organelor de supraveghere și control față de business constituie un teritoriu corupt. Înăsprirea normelor într-un teritoriu corupt nu face decât să sporească valoarea problemei, aceasta este practica de zi cu zi, care intră în acțiune după ce ia sfârșit campania de imagine.

Pereții încăperilor mall-ului  ”Zimniaia vișnia”, acoperiți de material plastic inflamabil, reprezintă o sumbră ilustrare a acestui principiu. Specialiștii sunt de părere că o clădire, care prezintă încălcări atât de grave ale regulilor de securitate în caz de incendii, pur și simplu nu trebuia să primească acceptul de dare în folosință. Cu toate acestea mall-ul funcționază până în momentul în care dintr-o scânteie izbucnește incendiul.

Ombudsmenul pentru problemele copiilor, Anna Kuznețova, a făcut apel ca lecțiile din școală despre  ”Principiile securității vieți și activității” să aibă un caracter mult mai practic și mai puțin formal. Apelul în sine este foarte corect. Însă niște lecții corect ținute, având ca obiect securitatea vieții și activității, nu pot evita tragedii de anvergura celei de la Kemerovo. În condițiile unui stres major, copiii, dar chiar și adulții, ar putea, desigur, să-și amintească ce au fost învățați la școală sau în timpul instructajului anti-incendii făcut la locul de muncă. Însă este imposibil de avut în vedere că mulți se vor comporta așa cum spune instructajul. Când oamenilor le este frică, intră în panică. Acestea sunt condițiile în care sistemul ar fi trebuit să acționeze. Desigur, ușile închise la mall-ul ”Zimniaia vișnia”, inclusiv ieșirea în caz de incendiu, oamenii sărind de la ferestre, toate acestea indică un caz ieșit din comun. Dar chiar dacă ușile ar fi fost deschise, oamenii nu pot fi  acuzați de faptul că nu-și amintesc regulile de evacuare. Evacuarea ar fi trebuit să fie condusă la fața locului de niște profesioniști special instruiți, în primul rând paznicii. Aceștia ar trebui să răspundă nu doar de securitatea afacerii, ci și de securitatea celor care intră în centrele comerciale. Omul cuprins de frică trebuie să primească niște indicații clare: ce și cum să facă.

Mulți dintre cei care au intrat în seara de 25 martie pe rețelele de socializare erau revoltați de faptul că autoritățile federale nu au schimbat nimic din programele difuzate la televizor, date fiind evenimentele petrecute la ”Zimniaia vișnia”. Nu trebuie să ne mire acest lucru. Orice eveniment excepțional care se petrece în Rusia este privit ca unul care poate avea consecințe politice, așadar conducerea televiziunii ar trebui să primească semnal ”de sus" dacă să arate sau nu, și cum să o facă. Iar "sus", "la vârf", semnalele nu sunt executate rapid.

”Securitatea” – este un termen care este des întâlnit în discursurile publice ale reprezentanților puterii. Cetățenii sunt protejați de rachetele NATO, de ”revoluționarii portocalii” și de pericolele internetului. Însă, dacă ei nu-și pot lăsa în liniște copiii într-o cameră de joacă sau într-o sală de cimenatograf unde se difuzează un flm de animație, atunci probabil că trebuie să vorbim de alte pericole de zi cu zi, mult mai perceptibile.

Traducerea Silvia Nicolau

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău