Nezavisimaia gazeta: Rusia se obișnuește cu pierderea pieței europene a gazelor

  • 12 Noiembrie 2022 09:44
Nezavisimaia gazeta: Rusia se obișnuește cu pierderea pieței europene a gazelor

După respingerea gazului rusesc în Europa, pe piață s-a conturat o situație incertă a prețurilor, transmite IPN cu referire la „Независимая газета” din Rusia.

Sursa citată afirmă că unele țări refuză să accepte în porturi navele-transportatoare de gaze în iluzia unor eventuale scăderi de preț. Dar o scădere pe termen lung a prețurilor mondiale este puțin probabilă. Asta pentru că livrările globale de combustibil albastru a fost redusă din contul Rusiei cu cel puțin 60 de miliarde de metri cubi, afirmă dominatorii de ieri pe piața europeană a gazelor.

Până acum, depozitele europene subterane de gaze sunt pline aproape sută la sută, dar analiștii internaționali consideră că relaxarea ar fi inoportună pentru europeni, admițând crearea unei insuficiențe de combustibil. „În raport cu companiile noastre de gaze, situația este și mai deprimantă: pentru Federația Rusă va fi dificil să înlocuiască consumatorul european într-o perspectivă de 10 ani”, spun experții.

Pentru Rusia, scrie publicația moscovită, pierderea pieței europene este o lovitură semnificativă. Până în prezent, ponderea Rusiei în importurile europene de gaze naturale a scăzut la 7,5%, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău